Противопожарни съвети за предстоящите празници

От районна служба пожарна безопасност , разпространиха противопожрни съвети за предстоящите празници. Украсяването на коледната елха, приготвянето на празнична вечеря, както и запалването на новогодишни фойерверки носят своите скрити опасности. Спазването на няколко правила ще Ви осигури спокойно и пожаробезопасно посрещане на празниците.

Първият съвет касае украсяването на коледната елха . Поставете я на поне 80 см разстояние от източници на запалване като камини, радиатори, свещи, вентилатори, лампи и други! Елхата да не възпрепятства изхода! Използвайте лампички, които са конкретно за елха и са сертифицирани като безопасни. Сменете всеки наниз от лампички с износени или скъсани кабели или разхлабени връзки. Спазвайте инструкциите на производителя. Никога не използвайте свещички за декорация на елха. Винаги изключвайте лампичките, когато си лягате или излизате навън . Трябва да спазвате и някой правила при ПРИГОТВЯНЕ НА ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРЯ:

– Оставени без надзор работещи готварски печки и котлони са една от най-честите причини за възникване на битови пожари.

– Ако Ви се спи, уморени сте или сте употребили алкохол, не започвайте да готвите. Останете в кухнята, когато пържите, печете или варите храна и я наблюдавайте редовно. Използвайте таймер, за да Ви напомня, че готвите. Поставете всичко, което може да се запали – кухненски ръкавици, дървени прибори, опаковки за храна и кърпи далеч от котлоните.

– При пожар върху котлона – задушете пламъците като поставите капак. Изключете котлона и оставете така, докато изстине!

– При пожар във фурната – изключете фурната и не отваряйте, докато не изстине .УПОТРЕБАТА НА СВЕЩИ също крие риск от пожар

– Използвайте свещници, които са стабилни и няма лесно да се преобърнат!

– Поставете свещника на надеждна и подредена повърхност, на минимум 30 см от всичко горимо!

– Палете свещите внимателно! Пазете косата си и широките дрехи от пламъка!

– Пазете децата и домашните любимци от горящи свещи!

– Изгасете всички свещи, когато си лягате или излизате от помещението!

– Не оставяйте децата сами в стая с горяща свещ! Дръжте кибрити и запалки на високо, в заключващи се шкафове, далеч от обсега на децата!