Разделното събиране на отпадъците – задължение още от 2012 г.

Съгласно Заповед №2358 от 27 ноември т.г. на Кмета Галина Стоянова ползвателите на търговски обекти са задължени да потърсят възможности чрез договори с организации по оползотворяване на отпадъци или други юридически лица, притежаващи разрешително за тяхното оползотворяване, да събират, транспортират и преработват отпадъците от опаковки. Тази дейност е трябвало да бъде започната още през 2012г. съгласно Закона за управление на отпадъци.
Разделно трябва да се събират отпадъците от:
* Хартия и картон
* Стъкло
* Пластмаса
* Метали
За изпълнение на това задължение, всички собственици или ползватели на търговски обекти, както и отговорните лица за всички производствени, стопански и административни сгради трябва да сключат договор с фирма, притежаваща разрешение или регистрационен документ за дейности с отпадъци, съобразно закона (посочени в чл. 35 от ЗУО), или с организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки. На интернет страницата на РИОСВ Стара Загора може да бъде открит списък с фирмите, предоставящи тези услуги, според това какво разрешително притежават за съответния вид отпадък.
Въвеждането на това изискване не означава да се променя цялостно организацията на дейността на търговските обекти като се закупуват или поставят специални съдове за сметка на търговеца или се влагат други допълнителни инвестиции. Необходимо е единствено да бъде сключен договор с фирма, която да обслужва това задължение. Чрез подписване на договори се договарят условията за събиране на отпадъци от опаковки и от търговски вериги, отделни търговски обекти, бензиностанции на територията на общините, с които има сключени договори. Обектите, които са включени в тази система са снабдени с индивидуални контейнери, съобразени с количествата генерирани отпадъци от опаковки. Те са включени в график за извозване, който е различен от този на контейнерите, разположени в жилищните райони.
За тези, които не въведат разделното събиране се предвиждат глоби, съгласно националното законодателство.