Медицинските хеликоптери ще летят само през деня

Медицинските хеликоптери, които България купи и предстои да пристигнат у нас през 2024 г., ще летят 1 година само в светлата част на деня – 30 минути след зазоряване и 30 минути преди свечеряване.

Причината е европейско изискване за новорегистрираните въздушни оператори. След това ще летят и нощем, ако се налага”, обясни зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Към края на януари или началото на февруари първият медицински хеликоптер ще бъде въведен в експлоатация, каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков “. Той уточни, че вече работят със 17 здравни заведения имат намерения да лицензират площадки, едното от които е УМБАЛ ,,Проф.Д-р Стоян Киркович „ Стара Загора.

Тъй като до месец ще пристигне първият хеликоптер, са построени две временни оперативни бази, които да действат, докато бъдат готови шестте. Едната е в София, на територията на Гранична полиция, от нея хеликоптерът ще покрива радиус до 200 км, или от София до Стара Загора по права линия. Втората е във Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия, а третият хеликоптер, който ще е тук през декември 2024 г., ще е базиран в Сливен.

Първият хеликоптер с регистрация LZ-HMA, на базата на който ще бъде сертифициран авиационният оператор, вече е тестван. Предстои да бъде боядисан в червено с бели ивици и обозначена с логото за НEMS.

Хеликоптерите имат 2 конфигурации. Едната е с екип от медицинска сестра, лекар и носилка. При нужда обаче могат да се трансформират за 15 минути, като се спуснат допълнителни седалки, в него да се транспортира екип от шестима медици. Това би могло да се наложи при тежко произшествие. Те ще се използват не само за превозване на болни и ранени, но и на органи при донорски ситуации и кръв. Те не са предназначени за планинско търсене и спасяване, но ще летят, ако в планината има ранен.

 

Снимка: БНР