Искра Михайлова: Основният въпрос е ще се горят ли отпадъци в Старозагорска област

Старозагорският депутат от Възраждане Искра Михайлова изрази притесненията си за хода на икономическата трансформация на регион Стара Загора на фона на много въпросителни, след като ЕК одобри 1,2 милиарда евро за справедлив преход в България. Един от основните въпроси според Михайлова е как ще се одобряват проекти след оповестения неотдавна от Министерството на енергетика списък със заявени инвестиционни намерения от големи компании за над 11 млрд. лева за въглищния преход на региона. А големият въпрос, който стои на дневен ред е ще се горят ли отпадъци в Старозагорска област.

Очаква се около 80 процента от средствата по териториалните планове да бъдат насочени към региона на Стара Загора като най-засегнат по пътя на зеления преход. Тревога обаче буди липсата на категоричен отговор за работните места в минно-енергийната индустрия.

„Твърде много са въпросите към днешна дата. Не се доверявам на нито една дума, казана от правителството и съответно министрите в него. Ние като регион ще понесем най-голямата щета от решенията, заложени в Плана и системните политики, които се водиха през годините. Не е ясно кои и как ще бъдат одобряваните проекти в размер на 11 милиара. Различните министри говорят за 2, 3, 4 милиарда. Лошото е, че повече от 2 милиарда от тези средства са за горене на отпадъци на територията на област Стара Загора, което нас силно ни притеснява. Трябва  много внимателно да се гледа кои са одобряваните проекти и за какво“, обясни Искра Михайлова.

Другото притеснително според нея е, че в инвестиционните намерения има оценка на работните места, но никой не може да даде отговор ще има ли междинен период и намаляне на заплащането.

„Не е ясно ще има ли междинен период, в който все пак ще има значителен брой загубени работни места или намаляване на възнагражденията на работещите в комплекса, тъй като реализацията на тези проекти ще отнеме години, ако изобщо се случи“, обясни депутатът от Възраждане Искра Михайлова.