Имало ли е полицейско насилие?

Няма проява на агресия от страна на полицейските служители при преследването в Стара Загора, при което загина 58 годишен мъж .Това заявиха от ОД на МВР Стара Загора. Продължава разследването за смъртта на Пламен Пенев, който почина след гонка на 30 декември миналата година. Близките му, обаче твърдят, че е той е жертва на полицейско насилие.

Дали полицейско насилие ли е причината за смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев, както твърдят неговите близки, ще отговорят и проверки на МВР и разследването на прокуратурата. В интернет се появиха смущаващи кадри от задържането на Пенев.

От вътрешното министерство увериха, че ще бъдат безкомпромисни и назначиха втора проверка със заповед на министър Калин Стоянов. Именно тя ще анализира кадрите и информацията в социалните мрежи и медиите. В прокуратурата в Стара Загора е образувано досъдебно производство и вече е установено, че мъжът е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители.

“Баща ми е брутално убит. Ако вие сте успели да изгледате клипчетата, които ние много бързо свалихме, запазихме и ще представим, където е необходимо на всички компетентни органи, които отговарят за правораздаването. Баща ми е зверски пребит от полицаите на Стара Загора. Тези, от които би следвало да чувстваме закрила и сигурност”, споделя Борислава Пенева – дъщеря на Пламен Пенев.

Разследването е възложено от изпълняващия функцията главен прокурор на екип от Националната следствена служба. Събират се голям обем от доказателства за евентуално причиняване на смърт при професионална непредпазливост .”Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта наП., която е възложена на екип от трима съдебни медици от Съдебна медицина – гр. Пловдив. Предстои представяне на заключение от експертите за изясняване причините за смъртта на 58-годишния мъж, като сред възможните е и механична асфиксия”, посочват от окръжната прокуратура в Стара Загора. “Полицейските служители не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила. Преследването започва, като при тръгване лицето прави опит да блъсне нашия колега. Колегите започват процедура по изваждането на лицето от автомобила”, заявиха от МВР – Стара Загора. По думите на комисар Лазар Христов служителите на МВР са действали по сигнал за въоръжено лице.

“Това лице в продължение на 20 минути реализира няколко пътнотранспортни произшествия, не изпълнява разпорежданията на полицаите и се движи в зони в централна градска част, които в този времеви период са населени и има много цивилни граждани”, споделя Комисар Лазар Христов – директор на ОД на МВР.

Той поясни, че това не е планирана акция, в която полицията да има предварително информация за лицето, което ще задържа.

“Колегите не са знаели нито криминалните прояви на това лице, нито психическото му здраве. Служителите на МВР са били там в изпълнение на служебните си задължения, опазвайки спокойствието на гражданите. Действали са съобразно ситуацията и решенията, които са взели на място. Никой от служителите не излиза на пътя с идеята да убива”, добавя Комисар Лазар Христов – директор на ОД на МВР

С цел изясняване на всички факти и обстоятелства около случая в Стара Загора, освен назначената от директора на ОДМВР – Стара Загора дисциплинарна проверка, започва и втора, която е със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.