2024 – поредната трудна за инвестиционни прогнози година

автор на публикацията: Николай Колев, Сомони ООД

Новата 2024 година е поредният труден за прогнозиране период, което по никакъв начин не намалява интереса на милиони инвеститори в цял свят. Излишно е да изброяваме различните макро и микроикономически рискове. От една страна са войните, които се водят в Украйна и в Израел. От друга страна е стабилността на долара , като световна валута за разплащане, БРИКС и неговото укрепване, както и създаването на паралелна финансова система за разплащане са следващите рискове. Изкуствения интелект, дигитализацията на разплащанията, както и създаването и разпространението на дигиталните пари е следващото предизвикателство. Поскъпването на суровините, опасността от това инфлацията да не може да бъде овладяна са сериозни макроикономически фактори. На ниво България – притесненията ни са свързани със стабилността на управлението на страната, с привличането на инвестиции от чужбина, създаването на предпоставки и условия за правене и развитие на бизнеси с голяма принадена стойност. Не на последно място е разбира се финансовата стабилност на държавата, правилното разпределение на Държавния бюджет и т.н.

Като човек с дългогодишен опит, за мен е трудно да дам конкретна прогноза за предстоящите събития, които касаят всички инвеститори на ниско или високо ниво. Моят съвет към тях е да помислят за най-сигурното решение – диверсификация на инвестиционния портфейл. Да разгледаме няколко от актуалните възможности

​Нека да започнем с недвижимите имоти

През 2023 година въпреки изказванията на брокери за недвижими имоти, че има голямо търсене и цените вървят нагоре, това не се оказа че е точно така. В момента на пазара има по-скоро объркване и изчакване, защото продавачите разбират , че вече са изтървали пика на цените и са пропуснали да си продадат имотите на най-високите цени и сега изчакват нови пикове, когато да си реализират сделките. От друга страна купувачите очакват покачване на лихвените проценти от БНБ, което от своя страна ще охлади пазара на имоти и цените ще тръгнат надолу. Това е и момента, които те чакат, за да направят сделка.

Скорошни данни на БНБ сочат ръст на кредитите за жилища. В края на октомври месец 2023 г. те са 19 милиарда лева и нарастват на годишна база с 19.2%. Средният лихвен процент е 2,54%.

Наистина при 2,54 % лихвен процент е много изгодно да направиш инвестиция в имот, но изгодата е и много краткосрочна, защото всички знаем, че в момента лихвения процент на ЕЦБ е 4.5% , докато нашите търговски банки финансират ипотечни кредити на 2,54 %, както стана въпрос по-рано. Това положение не е нормално и мисля, че в скоро време лихвеният процент на БНБ ще се повиши, което ще оскъпи и вече изтеглените ипотечни кредити, защото те основно са с плаваща лихва.

Това е и основната причина поради която хората са объркани когато става въпрос за имот и то напълно оправдано. В този аспект, препоръчвам сериозно да премислите възможността за инвестиция в недвижим имот, особено ако това е свързано със заем.

Имате ли ясна идея и как ще използвате имота? Бизнес план за отдаване под наем или използване за лични цели? Всичко това са въпроси, които трябва да обсъдите преди това и да не се поддавате на емоции и на популярни трендове.

​Инвестиции в капиталови пазари

Както при недвижимите имоти и в инвестициите в акции, облигации и други инструменти на капиталовите пазари отново съществуват много неизвестни и от там и рискове. Но тук несъмнено най-важното, което всеки инвеститор следи и трябва да следи е политиката на ФЕД. Позицията на Федералния резерв относно лихвите ще играе ключова роля през настоящата 2024 година. От март 2022 година до сега лихвата на Американската централна банка се е повишила с 525 базисни пункта, като към този момент тя е в диапазона 5,25 – 5,50%. Според много експерти, ФЕД е приключил с повишенията на лихвения процент и се очаква сваляне на лихвата още през месец март на настоящата година. Факторът, които ще бъде определящ за движението на американската лихва е дали САЩ ще изпаднат в рецесия или не. И тук има объркване, защото през 2023 година около 70% от анализаторите очакваха по-слаби резултати от американската икономика на базата на високите лихви, но уви оказа се че икономиката расте, а инфлацията и безработицата намаляват, което също е парадокс за лихви от порядъка на 5,50%. В тази връзка и изхождайки от очакванията ,че през годината ще има увеличено търсене на суровини, петрол и газ голяма част от инвеститорите се насочват към акции именно от този вид и клас. Силно препоръчваме, но с внимание и акцент върху динамичните промени.

​Инвестиции в злато

Златото от древна Вавилония до днешни дни винаги е било безопасен пристан на инвестициите по време на кризи. От 1808 USD за тройунция в началото на 2023 г., сега златото е на цена 2047 USD за тройунция. Това е ръст от 11,67% на годишна база. За последните 20 години средния ръст на златото е малко над 9% на годишна база. От всичко това съвсем ясно се вижда, че златото е много добра инвестиция и неслучайно Английската централна банка отчете ръст на инвеститорите в злато от 7% за цялата 2023 година. Освен частни инвеститори много централни банки обръщат голяма част от резервите в инвестиционно злато, с цел да могат по-леко да преживеят евентуална бъдеща криза.

Разбира се, съществуват различни възможности за закупуване на злато, като всеки сам може да направи своя избор за това. Освен физическото злато, същото може да бъде закупено от платформа за търговия на злато. В момента няколко инвестиционни посредника предлагат такива платформи. Банките пък предлагат инвестиции в златни депозити. Съществува и възможност да се купят дялове от Доверителни фондове, които емитират дялове с цената на златото. Вече е въпрос на избор кои къде иска да инвестира.

​Криптовалутите – въпроси с много неизвестни

Освен традиционните инвестиционни продукти, много хора си купиха и криптовалути с идеята ,че цената им тепърва предстои да нараства. Но и тук има много рискове, защото тепърва предстоят регулации, които могат да се отразят в едната или в другата посока на цените.

Опитните инвеститори знаят, че в такава несигурна ситуация е най-добре инвестиционният портфейл да се диверсифицира в различни бързо ликвидни финансови активи, за да се избегнат по-големите рискове. А за неопитните инвеститори е най-добре да си потърсят финансов консултант и с него заедно да обсъдят степента на риск на един евентуален нов портфейл. Нека да бъдем внимателни и много отговорни в управлението на нашите лични финанси.

На адрес Стара Загора, бул. “Цар Симеон Велики“ № 112 етаж 2, офис 2 и телефон 042 254197 можете да заявите вашата безплатна инвестиционна консултация за 2024 година. Научетете повече: https://somonibg.com