Увеличават се случаите на морбили

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора препоръчва имунизация срещу морбили. Тя е във връзка с писмото, което Министерството на здравеопазването изпрати в края на миналата година до здравните инспекции за риск от разпространение на силно заразната болест и у нас поради спад в имунизационното покритие.

Като причина за поредното увеличаване на заболяемостта от морбили в ЕС се отчита спада в имунизационния обхват с първи и втори прием ваксина, съдържаща морбилен компонент.

В тази връзка отново се обръща внимание, че в България имунизационният обхват срещу морбили през последните години не достига необходимото ниво от минимум 95%, което да гарантира защита на населението от епидемично разпространение на морбили.

В страната са налице предпоставки за разпространение на морбили сред неимунизирани или ненапълно имунизирани лица след внос на инфекцията от друга държава.

Предвид това от РЗИ се обръщат към общопрактикуващите лекари и родители с деца до 18 годишна възраст:
Всички общопрактикуващи лекари да извършат проверка на имунизационния статус на децата от пациентските си списъци и да информират родителите на неимунизираните деца за предстоящата имунизация и за риска от заразяване с морбилен вирус.

Всички деца на възраст от 13 м. нагоре без регистрирана имунизация срещу морбили, паротит и рубеола и всички деца на възраст от 12 г. нагоре, които не са имунизирани с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола трябва да бъдат имунизирани в кратки срокове.

Изключение се допуска само за деца, които са временно отложени по медицински причини, съгласно Наредба № 15 за имунизациите в Република България. Отложените деца се обхващат при първа възможност.
Имунизацията срещу морбили, паротит и рубеола при деца, които не са обхванати на съответната възраст се извършва приоритетно пред останалите имунизации.

Призовават се всички родители с деца, на които им липсва в имунизационния паспорт или в личния амбулаторен картон данни за проведена ваксинация срещу морбили, паротит и рубеола, незабавно да се обърнат към общопрактикуващия лекар на детето за провеждане на такава.

Съгласно имунизационния календар на Република България имунизация срещу морбили, паротит и рубеола се провежда на 13 месечна възраст (1 прием) и на 12 годишна възраст (2 прием), като всички реваксинации се провеждат в годината на навършване на възрастта и не е необходимо изчакване на точната дата на навършване на възрастта.

 

Снимка: Интернет