Мамят ли ни с кутиите с бонбони

Потребители се свързаха с нас и ни споделиха, че когато си купуват шоколадови бонбони, за да почерпят за някакъв повод (имен ден, рожден ден, годишнина), не могат да се ориентират по кутията какви бонбони да си закупят. Това съобщават от Асоциация “Активни потребители”. Обикновено с голямо разочарование след покупката на голяма кутия шоколадови бонбони те установяват, че голямата кутия не означава много на брой бонбони.

Ако си купувате шоколад, размерът на опаковката е компактен и се асоциира с големината на шоколада, оттам и с неговото тегло. Не е нужно да се вглеждате в надписите за теглото на продукта, защото можете да се ориентирате асоциативно по големината на опаковката – колкото по-голяма опаковка, толкова повече шоколад. При бонбоните обаче съвсем не е така. Може да имате голяма опаковка с малък грамаж и обратно – малка кутия, но с повече съдържание. От Активни потребители са проверили съотношението на обема на кутията на бонбоните и обема на самите бонбони и са подредили резултатите, така че да се получи снимка на пазарната ситуация. Целта е да се разбере , когато потребителите си закупят шоколадови бонбони, каква част от тяхната бонбониера е пълна с въздух и различни подложки за бонбони, които запълват много място в кутията, и какъв е всъщност реалния обем на бонбоните в кутията. Реално за какво плащаме – за кутия пълна с въздух или пълна с бонбони.

Някои производители правят малки, леки и компактни кутии за бонбони, които са лесни за транспортиране и не заемат много място. В тези кутии бонбоните са плътно подредени без излишни пространства в кутията, които обикновено се запълват с различни подложки и форми за поставяне на бонбоните. Такива производители често залагат повече на качеството на самите бонбони, а не толкова на опаковката, така че не е необходима голяма и обемна опаковка, която да привлича вниманието на потребителите. Те също спестяват и разходи за опаковки и генерират по-малко отпадък.

Други производители произвеждат големи и обемни кутии за бонбони, които трудно се транспортират, заемат много място и в тях много голяма част от пространството в кутията е запълнено с различни подложки и форми за поставяне на бонбоните. Тези производители обикновено залагат повече на вида на опаковката, отколкото на качеството на самите бонбони. Тези кутии създават представата за голяма бонбониера с много на брой бонбони, но всъщност кутията е голяма, но бонбоните в нея са по-малко от очакваното. Чрез този търговски трик много от потребителите се подлъгват от опаковката на бонбоните и купуват големи кутии с малко съдържание. От “Активни потребители” са проучили 39 търговски марки, само в две процентът на запълване е над 50%.

 

Снимка: Интернет