Пластмасовата кутия вече е по-скъпа

От началото на годината търговците, които използват пластмасови продукти за еднократна употреба за пълнене с храни, включително напитки и готови ястия, имат задължението да ги предлагат на потребителите срещу 10 стотинки за чаша и 25 стотинки за кутия, тоест с 5 стотинки повече в сравнение с миналата година. Това изискване влиза в сила от началото 2023 г. според Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

Наредбата предвижда цената на използваните пластмасови чашки и кутии за храна поетапно да се увеличава през следващите години до 2027 г. Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им. Краен срок за тотална забрана не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима. Целта на законодателството е да бъде намалено потреблението във възможно най-голяма степен.

В търговските обекти задължително трябва да бъдат поставени на видно място информационни табели за необходимостта от намаляване употребата на пластмасови продукти, за вредното им въздействие върху околната среда, както и за алтернативните възможности, които се предлагат в търговския обект. Гражданите могат да изискват такава информация на мястото на продажбата, за да бъдат насочени към алтернативни и достъпни продукти за многократна употреба.

За потребителите е важно да знаят също, че сумата за използваните пластмасови продукти за еднократна употреба се посочва в касовия бон отделно от цената на съответната храна и напитка, и те могат да изискват от търговците да спазват това свое задължение.

Снимка: Интернет