Полицаите ще патрулират с боди камери

Боди камерите ще станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата. Така действията им могат да бъдат наблюдавани онлайн във всеки момент. Мярката влиза в сила след инцидента в Стара Загора, при който при полицейска гонка загина 58-годишен мъж.

Записващото устройство се поставя на един от двамата полицаи във всеки патрул, като се включва при получаването на сигнал и то след пристигането на екипа на конкретното място. Във всеки един момент действията на полицейските служители могат да се наблюдават онлайн, като това се извършва в оперативно-дежурния център.

Запис се прави само по време на проверка, но действията им се следят онлайн през цялото дежурство. Ако камерата не работи, се взима отношение по дисциплинарен ред. Задължението на патрулния полицай е устройството да бъде в постоянна готовност. Под контрол са и патрулните автомобили. Засилва се и обучението на полицаите как да действат на улицата.

Целта на използваните камери е, както за лична безопасност на служителите на реда, така и за даване на възможност за контрол над полицейските действия. Камерите са снабдени с джипиес, който дава информация къде точно се намира патрула.

B cлyчaй, чe eĸип c бoди ĸaмepa извъpшвa пpoвepĸa, пoлицeйcĸитe opгaни yвeдoмявaт личнo лицaтa, чe дeйcтвиятa им ce зaпиcвaт. Ocвeн тoвa cлyжeбнитe aвтoмoбили ca oбoзнaчeни cъc зaлeпeни cтиĸepи c нaдпиc „Зoнa c пocтoяннo видeoнaблюдeниe и ayдиo зaпиc” – цeнтpaлнo нa пpeдния ĸaпaĸ oтлявo нaд фapa. Ha пpeдния пaнeл нa ĸaмepaтa cъщo имa cтиĸep cъc знaĸ зa видeoнaблюдeниe, ĸoeтo тpябвa дa cлyжи зa инфopмиpaнocт нa пpoвepявaнитe.

Зaĸoнът зa Mиниcтepcтвoтo нa вътpeшнитe paбoти нe paзpeшaвa изпoлзвaнeтo нa пoдoбни ĸaмepи във вътpeшнocттa нa жилищни cгpaди.

Камерите, които контролират дейността на полицейските екипи, бяха въведени през 2017 г. със съответните нормативни инструменти – има утвърдени от министъра на вътрешните работи указания за работа на полицейските служители със системите за аудиозапис и видеонаблюдение, монтирани в служебните автомобили на Пътна полиция, технически характеристики, правила за работа. Използването им е уредено и в длъжностните характеристики на личния състав. На тях почива и дисциплинарната практика на „Вътрешна сигурност” и на областните дирекции на МВР.