Ще представят първата творба от новия фонд “Съвременно изкуство“ на Художествена галерия – Казанлък

Художествена галерия – Казанлък реализира първата си откупка на художествена творба за колекцията на институцията след почти 17 години. С нея ще бъдат положени основите на фонд „Съвременно изкуство“.

Творбата е откупена след извървян дълъг административен път и изключителната подкрепа на изкуствоведката д-р Мария Василева и галерия „Структура“.  В първата за 2024 г. среща, като част от образователната платформа „Събота в галерията“ ще бъде представено откупеното произведение. Гост-лектор на събитието, чиято тема е „Българските участия във Венецианското биенале“ ще бъде изкуствоведката д-р Светлана Куюмджиева.

Разказът, който тя ще сподели с гостите на Художествена галерия – Казанлък, е посветен на едно от големите културните събития в света на изкуството, което на всеки две години провокира среща с хиляди съвременни визуални артисти и привлича традиционно повече от половин милион почитатели на изкуството.

60-ото издание на Венецианското биенале ще бъде открито само след няколко месеца, а страната ни отново ще се включи със свой проект.