Даниел Проданов, Възраждане: Наш дълг е да даваме гласност за темите и събитията, за които другите мълчат

Управляващите днес се опитват да изземат цялото медийно и обществено внимание с дребни детайли и разправии от тяхната напълно лишена от принципи коалиция – детайли като ротации, сглобки, размяна на партньори, еднополови бракове – всичко друго, но не и истински важните за българите теми.

От другата страна, ние от Възраждане помним идеално в какво сме се клели и в името на чии интереси сме тук. Наш дълг е да даваме гласност за темите и събитията, за които другите мълчат. През последните години системно поставяхме въпроса за драстичната промяна по отношение на енергийната стратегия на България, както и за политики, провеждани от ЕС, които меко казано не са в интерес на нашата държава.

Нещо повече – цялостната енергийна политика на Европейския съюз води до все по-големи щети за страната ни. Търговията с въглеродни емисии е нещо като т. нар. евроатлантически ценности – можеш да чуеш за тях, но не можеш да ги видиш в истинския живот.

В последните години последователно се лишихме от ПАВЕЦ Чаира, АЕЦ Белене, на път сме да сторим същото и с комплекса „Марица-изток“. По простата причина, че нашите партньори, съвсем логично, не желаят конкурентни икономики, а нашите управляващи нямат нито морала, нито смелостта да застанат на държавно отговорни позиции. За сметка на това, те имат своята алчност. Алчност, която в един момент винаги води всяка политическа кариера до нейния безславен край. Европейските субсидии винаги са били апетитна хапка за българските политици по всички линии, а в последните години най-вече във връзка с възобновяемите енергийни източници. Това заяви старозагорският депутат Даниел Проданов от Възраждане в декларация, прочетена днес от парламентарната трибуна на Народното събрание.

Измамата на десетилетието е именно „възобновяемата енергия“. Не защото е излишна, напротив, тя със сигурност е полезна за дребния и среден бизнес, който си вади хляба с честен труд. Но, както е видно, тя е недостъпна точно за тези, които най-много имат нужда от нея. От другата страна стоите вие с вашите грандомански проекти и обръчи от фирми. Фотоволтаици без край за сметка на българската природа и българския малък и среден бизнес, в услуга на няколко олигарха и няколко чужди посолства.

Днес в залата са десетки жители на казанлъшкото село Кънчево. Дошли са да търсят съдействие от нас, българските народни представители, за конкретен казус – стотици декари от земите им са на път да се превърнат в поредния фотоволтаичен парк.  Овощни градини, ливади и пасища, тракийско светилище и водоизточници, достъп до горите и до имотите им – всичко това им се отнема. Забележете – срещу 35 лв на декар годишно за общината, докато инвеститорите очакват печалба от над 9 млн. лв на година.

Съвсем случайно управител на фирмата инвеститор е лице , което е в съвета на директорите на друга фирма, чийто собственик на капитала е ТЕЦ Варна. И тук специално към колегите от ППДБ – това не е ли същият обръч от фирми, който притежава и култовото имение на един почетен председател в „Росенец“. Поне според търговските регистри е същият, но вероятно това вече не е проблем за Вас.

Точно този тип фирми или пряко свързани с тях лица, придобиват българска земя на безценица и потриват ръце за огромни печалби в близко бъдеще. Това е българската дълбока държава, въпреки че схемите и понякога са обидно плитки. Обикновено те използват мнозинства около ГЕРБ в общинските съвети, а ако се наложи и гласовете на БСП, защото именно това се случи в Казанлък миналата седмица.

Това, което правят чуждите концесионери по златодобива, го правят българските политици на местно ниво с подобни инвестиционни намерения по най-безцеремонен начин. Просто oграбват.

Осъзнавайки своята огромна отговорност като народни представители, ние от Възраждане, спрямо своите правомощия, ще направим всичко възможно да защитим интересите на българските граждани и още идната седмица ще внесем в Народното събрание конкретни предложения в тази посока.

Колкото до управляващите – бъдете сигурни, че както обикновено се случва в историята – Вашата безкрайна алчност неизбежно ще Ви доведе до вашата политическа гибел и ние от Възраждане имаме дълг пред народа си да ускорим този процес, завърши Проданов.