Ученици от Казанлък с идеи за опазване на европейски стари сгради

Опазване на старите сгради в Евросъюза предлагат ученици от Казанлък. Те участват в конкурса ImagineEU на Европейската комисия, в който представят своя идея за опазване и съхранение на българските сгради с историческа значимост.

11- о класниците от природоматематическата гимназия “Никола Обрешков” – Кристиан Петров, Тома Тасев и Борис Илиев, са сред 388-те участници от държавите членки на ЕС.Те са създали кратък видеоклип, в които представят Папазовата къща в Казанлък и обясняват какво според тях трябва да се промени за част от сградите, изиграли важна роля в нашата история

и как може да стане това. Участниците трябва да съберат гласове за идеите си до 28 януари. След това 10-те от тях с най-много гласове ще бъдат оценени от жури. Конкурсът даде възможност на ученици от средното образование да покажат идеите си за подобряване на живота в своята общност или страна. Папазовата къща е частна собственост .Строена е  през 80-те години на 19 век от фамилията Папазови – известни розотърговци. Архитектурно-строителен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение.