Обучение на полицаите

Системно и периодично ще се провеждат обучения на служителите в МВР във връзка с полицейската им работа, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Те ще бъдат заложени в годишните планове на всяка една от областните дирекции на МВР.

Министърът уточни, че стремежът е да се повишат професионалната квалификация и компетентност на служителите, както и техните практически умения. “Целта е да поставим служителите максимално близо до това, което се случва при полицейски проверки, ще бъдат поставени в ситуации, които са рискови, при извеждане на лица от автомобил, тяхното задържане, преследването и други критични ситуации, в които ежедневно изпадат полицейските служители. Назад във времето има едно забавяне и неглижиране на този процес, но ние считаме, че то трябва да бъде на дневен ред”, коментира Калин Стоянов.

Анализите, които направихме, показват, че се допускат грешки, а обучението само и единствено на входа на системата при кандидатстване в структурите на МВР не е достатъчно. То трябва да продължи през всяка година, да бъде системно и периодично, добави министър Стоянов.

130 полицейски служители в цялата страна започнаха обучение за това как да действат при задържане на лица.

Повод за това стана случаят, при който мъж почина след гонка с полицаи в Стара Загора. Заключението на съдебните медици направили аутопсията е, че Пламен Пенев е починал от задушаване при ареста. Двама служители от полицията в Стара Загора бяха временно отстранени. Директорът на Главна дирекция „Национална полиция” в отчете дефицит по отношение на тактическите действия при задържане на лица и извеждането им от автомобили. Обучените полицаи ще предават опита си в областните дирекции по места. Степента на подготовка за реакция при подобни ситуации ще бъдат критерий за оценка за работата на служителите, съобщават от МВР.