Двадесетото издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва – Цветница ” очаква заявки на участници до 12 април

Община Стара Загора, НЧ „Развитие – 1878″ – село  Дълбоки и Център за подкрепа за личностно развитие Стара Загора организират двадесетото издание на един от най-пъстрите фестивали в града Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва – Цветница “. Събитието ще се състои на 28 април. Сред основните му цели е да се съхрани и популяризира фолклорната традиция, децата да се приобщят към народните ценности, както и да се даде сцена за изява на талантливите български деца и младежи.

В празника  могат да вземат участие детски фолклорни състави и индивидуални изпълнители от цялата страна, представящи български фолклор (песни, танци, обичаи, приказки, игри и други).  Художествените ръководители сами определят програмите си за участие, като препоръката на организаторите е представянето на индивидуалните изпълнители да бъде в рамките на 5 минути, на певчески групи  – 10 минути,  танцови групи, обичаи и ансамбли – 10 минути. Фолклорното тържество няма конкурсен характер и такси за участие не се внасят, а на всички, включили се в него, ще бъдат връчени грамоти и символични награди.

По традиция, Детско-юношеският фолклорен празник „Изворът да не пресъхва – Цветница ” има своите съпътстващи прояви.  За конкурс за рисунка на тема „Пролетните празници – Лазаровден, Цветница и Великден” творби се изпращат до 12 април на адрес с. Дълбоки, ул. „Септемврийци” 17, НЧ ,,Развитие 1878″  за конкурса „Пролетните празници – Лазаровден, Цветница и Великден”. Условията към участниците са да бъдат на възраст от 5 до 19 години, а творбите – на картон /формат А4/ и да са придружени с коректно попълнена  заявка, залепена на гърба на рисунката. Няма ограничение за използваната техника. В деня на празника ще бъдат обявени и наградени отличените. По време на събитието ще има още пленер и детски арт-работилници. Срокът за изпращане на заявка за участие също е 12.04. 2024 г.