Рекламирането на “био” и “еко” продукти, само след приложени доказателства

Европейският съюз предлага рекламирането на “био” и “еко” продукти, като екосъобразни да става само след приложени доказателства, а останалото да се счита за измама.

Това е нова европейска директива, която забранява всякакъв вид подвеждаща информация за продуктите. Евродепутатите казват, че забраната важи и за домакински уреди, които се развалят след изтичане на гаранцията.

Независимо дали говорим за етикети или реклама, търговците на дребно и производителите вече не могат да използват твърдения като “екологичен”, “щадящ за околната среда”, “естествен”, “биоразградим” или просто набеден  за “еко” без доказателство, като например сертификат или съответната акредитирация. Вече не може да се използва и “устойчиво”, без обяснение що е то. Европейската директива обхваща всички категории продукти, независимо дали говорим за храни, козметика или домакински уреди.

Новите правила също ще забранят необоснованите твърдения за дълготрайност. Например твърдението, че една пералня ще издържи 5000 цикъла на пране, ако това не е вярно или доказано. Или подканва да смените консумативите по-рано от строго необходимото. Което често се случва с мастилото за принтер например. Проучванията показват, че продукти като мобилни телефони, принтери или перални се развалят между втората и третата година на употреба. Новите правила ще забранят рекламите на тези продукти като “устойчиви”.

Европейските парламентаристи също искат да забранят искове, основани на схеми за компенсиране на емисии. Като например кампании, при които потребителите се насърчават да купуват определени пластмасови бутилки с мотива, че са по-добри, защото производителите са засадили някъде дървета.

Официалната статистика показва, че в Европейския съюз има повече от 1200 екологични етикета и твърдения, но само 35% имат някаква форма на проверка.  Нови правила на ЕС целят да сложат край на подвеждащите “зелени” твърдения и да дадат повече информация на потребителите за гаранционния срок на продуктите.

Снимка: Интернет