Д-р Стоянка Коева представи своята книга за делото и живота на Теофано Попова

Премиера на книгата „Теофано Попова“ с автор д-р Стоянка Коева се състоя в СУ  „Екзарх Антим I“ в Казанлък. На събитието присъстваха кметът Галина Стоянова, представители на местната администрация, директори на културни институти, общественици, учители, граждани, близки и познати на авторката.

В продължение на повече от 10 г. авторът проучва личността и делото на Теофано Попова, която е родена е в Стара Загора на 20 март 1856 г.

Изборът на място за представяне на книгата на д-р Коева не е случаен, именно сред учителите в „Екзарх Антим I“, Теофано Попова е работела от 1879 г., в продължение на малко-повече от 10 г., като е преподавала по български език и литература, както и по история. На 19-ти януари се навършиха 95 г. от нейната кончина, което съвпадна с представянето на книгата за живота народния учител и общественик. 

Кметът Галина Стоянова заяви, че Община Казанлък е взела решението да помогне с издаването на тази книга заради личността на Теофано Попова.

Стоянка Коева е доктор на педагогическите науки. Родена е в с. Планиново, Тополовграстко. Завършва педагогическото училище в гр. Стара Загора. След това е учител в Родопите и дружинен ръководителв гр. Стара Загора. През 1967 г. завършва специалност Педагогика в СУ “Св. Климент Охриски” гр. София. Изследванията и публикациите ѝ в са в областта на професионалното усъвършенстване на учителите, възпитанието на учениците, историята на българското образование, приемственост на поколенията.