Отвод на цял съдебен състав по дело за убийство

Защитата на подсъдим за убийство в офис на фирма за бързи кредити в Стара Загора поиска отвод на целия съдебен състав от Апелативен съд – Пловдив с аргумент, че е предубеден и небезпристрастен. С присъда на Окръжен съд – Стара Загора подсъдимият Владимир Василев е признат за виновен в това, че през 2021 г., в офис на собствената му фирма за бързи кредити, умишлено умъртвил Станимир Иванов като го застрелял със законно притежаван пистолет.

Василев е осъден на 13 години лишаване от свобода, което наказание трябва да изтърпи при първоначален строг режим. Съдът е присъдил общо 240 000 лева на близките на пострадалия за обезщетение за нанесените им неимуществени вреди от престъплението.

Делото се гледа в Апелативен съд – Пловдив след постъпване на протест от Окръжна прокуратура – Стара Загора, жалби от частните обвинители и от защитниците на подсъдимия.

Адвокат Ина Лулчева посочи предишни определения на двама от тримата съдии по отношение на мерките за неотклонение на подсъдимия. Нарече “съдебен произвол” и налагане на свръхограничение забраната Владимир Василев да  провежда разговор на улицата.

Това е станало след посещение при зъболекар, разрешено от съда, докато той е бил под домашен арест. Юристката изтъкна, че мярката “домашен арест” не ограничава правото на комуникация, но в разрешението било записано, че може да посети единствено зъболекаря и да говори само с него. В резултат на оплакването на двама свидетели, че са били заплашвани, мярката на подсъдимия е била променена от домашен арест в задържане под стража.

Държавното и частното обвинение възразиха срещу искането, като изтъкнаха, че няма основание за пристрастност при произнасянето на апелативните съдии. След тайно съвещание съдебният състав обяви за неоснователни исканията на адвокат Лулчева.

За следващото заседание на 14 март ще бъде призован за разпит братът на подсъдимия – Милен Василев. След като изслуша показанията му, съдът ще прецени дали да се назначат допълнителни технически експертизи на видеозаписите от камерите в офиса, както и извършването на съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на починалия.