Районна прокуратура – Стара Загора предаде на съд обвиняем за закана с убийство и за нарушена заповед за зашита от домашно насилие

Районна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт срещу  К.Н..на 54 г. Той е предаден на съд за това, че в периода от 16.04.2023 г. до 25.07.2023 г. в гр. Стара Загора, на две дати, в условията на продължавано престъпление се заканил спрямо пострадалата жена, на 55 г., с престъпление против нейната личност, а именно с убийство, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Деянието е извършено в условията на домашно насилие. Престъплението е квалифицирано по чл. 144, ал. 3, във връзка с ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1  от Наказателния кодекс.

К.Н. е предаден на съд и за това, че на 16.04.2023  г. до 25.07.2023 г. в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление – на три дати, не изпълнил Заповед за защита издадена от Районен съд – Стара Загора, с която му се забранява да приближава пострадалата на по-малко от 20 метра – престъпление по чл. 296, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

К.Н. и пострадалата жена били разведени. Във връзка с упражнявано домашно насилие над нея съдът издал заповед за защита. Според документа К.Н.  трябвало да се въздържа от прояви на психическо насилие. Забранявало му се да приближава  жената на по-малко от 20 метра, включително жилището и работното ѝ място.

Въпреки това на различни дати К.Н. причаквал пострадалата и предприемал преследване, отправял й закани с убийство. Чрез тези действия той не изпълнил и издадената заповед за защита от домашно насилие. Районен съд – Стара Загора е насрочил първо заседание по делото през февруари 2024 г.