Кой ще стопанисва яз. “Копринка”

Проблемът с цялостното стопанисване на язовир  “Копринка” е на път да бъде окончателно решен. Това съобщи областният управител на Стара Загора Ива Радева.

Областният управител съобщи, че на нарочна среща в Министерски съвет, предизвикана и благодарение на изричното й настояване, се е оказало, че проблемът, пренебрегван десетилетия, се дължи на законодателни противоречия и абсурди и засяга всички 51 стратегически язовири на територията на България.

“В резултат на това, Министерски съвет инициира законодателни промени веднага. Яз. “Копринка” е язовир от първа степен на потенциална опасност за населението. Поради липса на изяснена собственост към настоящия момент, не е възможно изграждането на оповестителна система, карта на разливите, почистване на водите и териториите около язовира, не са регламентирани дейностите, в резултат на което се констатират множество нарушения., каза Ива Радева  и допълни, че сега на ход са Министерски съвет.

Язовир “Копринка” фигурира в капитала на НЕК и едновременно с това е публична държавна собственост, за което обаче, няма документ. 

Той е язовир с национално значение и е класифициран  “първа степен” на потенциална опасност. 

Тази седмица предстои втора среща между заинтересованите министерства, за да може да се реши как ще стане изваждането на  40-те язовира от капитала на Националната електрическа компания. 

Ще бъдат необходими и законови промени в Закона за водите, за да може собствеността над стратегическите водни обекти да бъде регламентирана.