Преди премиерата на „Красива птичка с цвят зелен”

Съвместната продукция на Драматичен театър „Гео Милев” и Държавна опера-Стара Загора – спектакълът „Красива птичка с цвят зелен” е ново начало, иновативна тенденция, път към бъдещето. Така го назова директорът на Операта Огнян Драганов на пресконференцията на творческия екип на спектакъла в Пресклуба на БТА днес. За директора на Драматичния театър Светла Тодорова премиерата е плод на дългоочаквано сътрудничество. „Творческият екип е огромен, усилията ни са неимоверни, но резултатът е необикновен, фантазен, изключителен, любопитен”.

„Исках спектакълът „Красива птичка с цвят зелен” да носи ренесансов дух – от онази епоха, когато човек вижда света с очите на дете.” – каза режисьорът Анастасия Събева.

За композитора Асен Аврамов музиката на „Красива птичка с цвят зелен”  е най-близо до „dramma per musica” от времето на Монтеверди. „Цялата идея  да се съчетаят театър, опера и балет, да направим този  хибрид  идва от двата свята в самата постановка – приказен и реален. Музиката в „Красива птичка с цвят зелен” е по-скоро постмодерна, тя има за задача не само да акомпанира на артистите, но също така да изведе емоционални линии на персонажите. Живото изкуство е това, което истински захранва с емоция” – каза композиторът.

За диригента Виктор Крумов работата по заглавието е предизвикателство, защото показва „дали като диригент-интерпретатор при жив автор на музиката ще издържа теста. /Има духов оркестър, разширена част на ударни инструменти, пиано, арфа, акордеон – нестандартен избор на инструменти дава своето отражение на диригентската работа.”

За хормайстора Младен Станев работата по заглавието е една крачка напред за хора – „жива музика с жив автор в живо единство. А музиката дава много богата база за размишления”.

„Общо над 300 души участват в реализацията на „Красива птичка с цвят зелен” . Действието се развива сред декорите на едно италианско градче „симпатично, смешно и забавно. Където има руини, статуи, кафене, простряно пране, което хората обитават едновременно в миналото и настоящето… Надявам се хората да усетят онзи ренесансов дух, който сме искали да пресъздадем с тази постановка” – казва Анастасия Събева.

„В Стара Загора има културни институти, които си колаборират творчески-това е уникално за България. Правим го, не за да сме интересни, а защото публиката има нужда от нова енергия, от много енергия. И я получава от сцената, и този път” – сподели пред медиите Огнян Драганов.

Премиерните спектакли са на 1 и 3 февруари от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора.