Увеличават се случаите на родителски конфликти

Родителските конфликти стават все по чести и все по – тежки, това заяви Надя Танева – директор на Агенцията за социално подпомагане. Тя призова за обединяване на усилията на всички институции в рамките на техните законови правомощия и предприемане на активни действия за защита интересите на децата.

През последните години се наблюдава тревожна тенденция за увеличаване на случаите на деца, израстващи в условията на раздяла/развод на родителите, при които те често са въвличани в спора между родителите и са лишавани от възможността да осъществяват лични контакти с единия родител. Това представлява сериозно нарушаване на основно право на детето, регламентирано в чл. 9, т. 3 от Конвенцията на ООН за правата на детето.

Практиката показва, че в преобладаваща част от случаите родителските конфликти касаят нарушен режим на лични контакти на родител с детето, спорове за родителски права, твърдения за неполагане на адекватни грижи или отглеждане на детето в рискова среда от другия родител, отправяни обвинения за упражнявано насилие над детето от родител.

Случаите на родителски конфликти са сложни за разрешаване, продължителни във времето и често въвличащи детето в конфликт на лоялност, което може да доведе до травмиране на детската психика.

 

Снимка: БНР