БРИКЕЛ В ПРЕСТИЖНА КЛАСАЦИЯ НА ФОРБС ЗА НАЙ – ГОЛЕМИТЕ ЧАСТНИ РАБОТОДАТЕЛИ

Най-големите частни работодатели в България са търговски вериги, банки и колцентрове –  това показва класацията на недържавните компании с най-много служители в България, изготвена от Форбс.

Класацията Forbes 1000 Employers включва всички частни (публични и непублични) компании, регистрирани в България, които имат по поне 1000 служители към 2023 г. Проучването им показва, че търговията на дребно и банкирането все още са сред водещите работодатели в страната. До голяма степен това се дължи на необходимостта от човешки контакт при обслужването на клиенти, според създателите на класацията.  Следват ги информационните технологии и ИТ сектора.

В класацията, в която фигурират много мултинационални компании с българските си представителства, все пак има и чисто български компании.

В нея намира място и централата, част от енергийния комплекс Марица Изток – Брикел на 76 позиция с 1251 работни места.

Трудещите се в предприятието тази година ще получават и 12% по – високо възнаграждение.

Поелата по пътя на трансформацията въглищна централа има намерение да увеличава работните места с изпълнението на новите проекти, свързани с промяна на енергийния микс. Те вече анонсираха програмата си Брикел Ре пауър, която ще доведе до производство на енергия, съобразно европейските стандарти.