Солистът на Софийската опера Мартин Илиев ще бъде Отело на 9 февруари

Солистът на Софийската опера и балет Мартин Илиев сменя поради заболяване тенора Милен Божков в спектакъла на операта „Отело” от Джузепе Верди на 9 февруари. Роденият в Казанлък тенор ще се изяви в една от най-трудните, но обичани от певеца роли – на Отело, в звездното партньорство на световните оперни величия Красимира Стоянова и Желко Лучич. Само преди два месеца старозагорската публика аплодира Мартин Илиев в ролята на Зигмунд от операта „Валкюра” на Вагнер – най-новата постановка на акад. Пламен Карталов от монументалната тетралогия “Пръстенът на нибелунга”, с която Софийската опера гостува на 53-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Започнал своя професионален път от Старозагорската опера Мартин Илиев с радост се връща на родна сцена, с която е свързан завинаги.

Мартин Илиев завършва музикалното училище в гр. Стара Загора със специалност класическо пеене при Лиляна Божкова и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Реса Колева.

Започва кариерата си като баритон с над 20 централни роли, а през 2005 година се насочва към драматичния и героичен теноров репертоар. Като тенор дебютира в ролята на Пинкертон от операта „Мадам Бътерфлай” на Пучини в Държавна опера- Стара Загора. Репертоарът му включва ролите на: Полионе – „Норма” (Белини); Измаел – „Набуко”; Макдъф – „Макбет”; Манрико – „Трубадур”; Дон Карлос – „Дон Карлос”; Радамес – „Аида”; Отело – „Отело”, (Верди); Де Грийо – „Манон Леско”; Каварадоси – „Тоска”; Калаф – „Турандот”, (Пучини); Туриду – „Селска чест” (Маскани); Дон Хозе – „Кармен”, (Бизе); Танхойзер – „Танхойзер”, Зигмунд и Зигфрид – „Пръстенът на нибелунга”, Тристан – „Тристан и Изолда”, Парсифал – „Парсифал” (Вагнер), Герман – „Дама пика” (Чайковски) и др. В репертоара му влизат също „Миса Солемнис” от Бетовен и „Химн на нациите” от Верди.

Дългогодишен солист е на Старозагорската опера, а от 2010г. е солист на Софийската опера и балет. Гастролирал е в почти всички страни от ЕС, Швейцария, САЩ, Русия, Япония. След гастрола на Софийската опера във Фюсен, Германия, е поканен и пее Танхойзер в Кемниц (Германия) и Зигфрид в „Залезът на боговете” в Мариинския театър – Санкт Петербург (Русия). Пее Зигмунд и Зигфрид при гастрола на Софийската опера и балет в Болшой театър в Москва, Зигмунд в премиерната постановка на „Валкюра” в Касел (Германия), Зигфрид в „Зигфрид” и „Залезът на боговете” в Кемниц (Германия), Зигмунд в Олденбург (Германия) и др.

Носител е на „Кристална лира” 2015г. за ролите си в постановката на „Пръстенът на нибелунга” на Софийската опера и балет.