Полицай, отстранен след гонката в Стара Загора: Сам напуснах МВР

“Не съм отстраняван от работа, сам напуснах поста си”, това заяви бившият началник на сектор Охранителна полиция в областната дирекция на МВР – комисар Илиян Илиев. Той е един от двамата полицейски началници, които бяха освободени от вътрешния министър Калин Стоянов заради смъртоносната гонка в Стара Загора в края на 2023 г., която доведе до смъртта на 58-годишния Пламен Пенев.

Илиян Илиев подчерта, че още на 5 януари сам е подал заявление за напускане на МВР. 

„Нито съм отстраняван, нито има проверки по отношение на моята работа в ОДМВР-Стара Загора”, добавя бившият началник.

Илиев, вече е назначен на работа като заместник-кмет в Община Мъглиж.

“Илиян Илиев е част от нашия екип от няколко дни. Той е с ресор „Обществен ред, сигурност, инвестиционни политики и устройство на територията. Аз се свързах с него след изборите на 29 октомври и го поканих на работа. За никого не е тайна, че при предишния ми мандат работех само с един зам.-кмет, а предизвикателствата пред общината са големи. Когато говорих с Илиев, той ме уведоми, че му предстои пенсиониране и излизане от системата на МВР от 7 декември”, споделя Душо Гавазов -кмет на Община Мъглиж.

Възпитаникът на Академията на МВР Илиян Илиев досега е работил само в системата на полицията.

Илиев беше един от двамата ръководни кадри, които бяха принудени да подадат оставка заради убийството на Пенев. Вторият освободен беше зам.-директорът на ОДМВР-Стара Загора, който по това време е изпълнявал титулярните функции на ръководител на службата.