Учениците да могат да отсъстват по семейни причини до 15 дни

Министерството на образованието и науката предлага учениците да могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител, съобщиха от МОН.

Промените в Наредбата за приобщаващо образование вече са  публикувани за обществено обсъждане на сайта на МОН и до 5 март всеки може да даде предложения по тях. Целта е да се облекчат семействата и да се намали административната тежест на директора на училището. В момента учениците имат право да отсъстват от училище до 3 учебни дни в една учебна година въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител и до 7 учебни дни с предварително разрешение на директора на училището въз основа на заявление от родителя. 

С  промените се дава възможност на родителя самостоятелно да взема решение по отношение на отсъствията на своето дете от училище в случаи на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и др. Предвижда се това да се случва в уведомителен режим чрез класния ръководител, а не в разрешителен от директора.   

 

Снимка: Интернет