25 години от кончината на Маестро Димитър Димитров и Петър Русков

Нека днес 5 февруари 2024 г. си спомним и отдадем почит на Маестро Димитър Димитров – директор и главен диригент на Държавна опера-Стара Загора  и на Петър Русков – главен художник на Операта, починали преди 25 години на тази дата. И двамата са оставили незаличими спомени в историята на Старозагорската опера.

„Маестро Димитър Димитров не просто работи в Старозагорския оперен театър, той го превръща в олтар, на който принася цялото си съществование! Разширява кръгозора и завишава критериите на поколения изпълнители и почитатели, влияе дори върху композиторското творчество.  Със системен и упорит труд Димитър Димитров издига нивото и престижа на театъра, прави го достоен и уважаван домакин на Фестивала на оперното и балетното изкуство, в рамките на който дори се провеждат следващите национални прегледи (V, VI, VII и VIII) на оперно-изпълнителското изкуство в България.”

Целият живот и творчество на Петър Русков са посветени на Стара Загора до последния му миг. Възпитаник на трима велики художници – Никола Маринов, Дечко Узунов и Николай Райнов, Петър Русков завършва Художествената академия през 1944 година като първи студент в специалността „Сценография“ и веднага е изпратен на фронта в Сърбия като военен художник. През 1945 година постъпва като първи професионален сценограф на Държавна опера- Стара Загора и е неин главен художник до 1987 година – цели 54 години, през които е художник-проектант на повече от 70 оперни и балетни постановки.

За  Петър Русков изкуствоведът Марин Добрев казва: “Същинският живот на художниците започва и завършва в ателието, този на Петър Русков започна и завърши в Старозагорската опера.“

Поклон пред паметта на тези велики за Държавна опера-Стара Загора и за града ни творци!

Мир на праха им!

От колектива на Държавна опера-Стара Загора