Промяна при такса “смет” от 2025 година

От следващата година такса смет трябва да се изчислява според количеството изхвърлени отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е в момента. „Замърсителят плаща”, това е принцип на европейското законодателство.

Ще бъдат дадени 4 опции на общините за справяне с проблема за изчисляване на таксата за битови отпадъци въз основа на количеството.

Единият е на брой ползватели на имота, вероятно това ще бъде най-подходящо за сгради в режим на етажна собственост, повече апартаменти.

Втората възможност е, когато имотът е самостоятелен, може да бъде предприятие или отделна къща на собственик, да е известна честотата на извозване през годината.

Третият вариант е чрез специални торби, които са със съответната съвместимост, които закупуването и предоставянето им ще покрива тези разходи.

Четвъртата опция представлява дерогация от принципа „Замърсителят плаща”, който законодателят даде на общинските съвети – когато те преценят, да могат и да не прилагат основа на база на количеството събрани и третирани отпадъци”.

 

Снимка: Интернет