Тревожно

С 2 % се увеличават случаите на рак в България през 2022 г. От тях 53% са при мъжете и 47% при жените. Това показват данни на Европейската комисия, публикувани в Европейската информационна система за рака.

Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване в страната с 24.3% от новозаболелите жени и най-честата причина за смърт при жените . При мъжете най-често се среща ракът на простатата ), а най-честата причина за смърт е ракът на белия дроб.

Подробна информация за рака в България е достъпна на „Раковия профил на България 2023 г.”, който е част от Европейския регистър за неравенствата при рака и е водеща инициатива на Европейския план за борба с рака на ЕС. Този профил идентифицира силните страни, предизвикателствата и специфичните области на действие за превенция и лечение на заболяването в страната. Той предоставя кратък синтез на: националната тежест на заболяването рак; рисковите фактори (с акцент върху поведенческите и екологичните рискови фактори); програмите за ранно откриване; ефективността на грижите (с фокус върху достъпността, качеството, разходите и въздействието на COVID-19 върху грижите за рака).

Ракът продължава да бъде едно от значимите предизвикателства за нашето време и колкото по-бързо се предприемат адекватни и целенасочени действия от страна на политиците, толкова по-бърз ефект ще има върху отделния човек и пациент. Ракът е заболяване, което се лекува, ако е открит на време. Предизвикателство пред здравната система на България е да се въведе популационна и ефективна скринингова програма за рака. По света отдавна има действащи такива програми за рака на гърдата, на шийката на матката, на простата, на колоректалния карцином.

Снимка: Интернет