Инж. Илза Чинкова: Съкращения в „Мини Марица-изток“няма да има

Няма да има съкращения в „Мини Марица-изток“. Хората ще бъдат пренасочвани от добив към откривка през пролетта и лятото и от откривка към добив през зимата. Към този процес ще се стремим през следващите месеци, каза в интервю за БНР Радио „Стара Загора“ изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ инж. Илза Чинкова.

„Чуват се много слухове – че със спирането на ТЕЦ “Контур Глобал” ще бъде закрит Рудник “Трояново 3”, че ще бъде затворен рудник “Трояново – север”. Искам да заявя, че нито един от рудниците не се разглежда като самостоятелна единица, ние сме едно цяло Дружество. И като такова сме в състояние да подсигурим необходимите технически решения, за да продължим работа“, допълва тя.

Вероятно тази година дружеството ще има по-нисък от планирания добив. Само за януари 2024 година добивът в „Мини Марица –изток“ е с 50% по-нисък от този през януари миналата година.

„Вероятно ще отидем на по-нисък добив от планирания. Ние обаче ще си минимализираме разходите и съответно ще се справяме така, че да посрещнем  изискванията за повече откривка и да можем да гарантираме добива. Разработили сме инженерния план при по-високо ниво, което ни гарантира, че технологично ще можем да зададем, ако има необходимост и по-висок добив“, каза инж. Чинкова.

Тя допълни, че ръководството на дружеството е обсъдило със синдикатите в края на седмицата  възможността да се използват натрупаните от работниците и служителите отпуски.

„Установихме, че има доста големи отпуски, които се полагат на нашите служители. За миналите години 2022 г. и 2023 г. са останали неизползвани и предвид голямата численост на персонала, те имат голяма тежест върху финансовия резултат на дружеството. Говорим за сума от 20 млн. лева отрицателен резултат, който формира дружеството“, каза инж. Чинкова.

Тя допълва, че точно февруари и март е най-добре да се изчистят всички стари отпуски, като се запази организацията на персонала и се гарантира на 100% добива и заявките на централите в комплекса.

През пролетта, лятото и началото на есента, когато работят фотоволтаичните централи ще има по-малко производство на ел.енергия в комплекса. „Ние няма да имаме добив, но пък ще даваме максимално повече откривка“, казва още инж. Чинкова.

В останалата част от годината  ще съсредоточим усилия в откривката и ще насочим хора от добива, да се концентрират и работят в откривните дейности.