Нова структура на Община Стара Загора

Кметът на Стара Загора ще се подпомага от 5-ма заместник кметове. Това става ясно от предложената структура на Общинска администрация. Предстои тя да бъде гласувана на предстоящото заседание на Общинския съвет на 13 февруари.

5-ма заместник кметове ще бъдат със следните функции: 1 „Устройство на територията, строителството и безопасност на движението”; „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход”; „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности”; „Култура и туризъм” и „Образование и младежки дейности”. Структурата на Общинската администрация ще бъде с численост 364 щатни бройки в сила от 01.03.2024 г.

Дирекциите се запазват 7 броя. Ще бъде създадена Дирекция „Правни дейности, обществен ред и административно обслужване” с 66 щ. бр. Отделите се увеличават от 22 на 23 броя.

В структурата частично са преструктурирани част от дирекциите и отделите, съобразно функционалната подчиненост по ресорите. В определени направления отделите са организирани и като самостоятелни структурни звена, без да се включват в състава на дирекции. Към момента финансирането на Общинската администрация се осъществява от два източника, като делегирана от държавата дейност и като се финансира допълнително и със средства от собствените приходи на общината за 53 щ. бр., поради недостиг на средства само от държавната издръжка.