Шипченци ще отбележат Трифон Зарезан с богата програма

В град Шипка ще отбележат Трифон Зарезан с богата програма, изпълнена с традиционни ритуали, вкусна храна, музика, танци и много настроение.

Празничната програма ще започне от 12:30 на 10 февруари /събота/ в  местността „Трифончето“ (западно от гр. Шипка) с ритуалното освещаване на обреден курбан. Според местните традиции, това е мястото, където е бил лозята на светеца. Там ще се съберат лозари, градинари и стопани, за да се поклонят на светеца и да получат благословия за плодородна година.

От 13:00 часа вторият обреден курбан ще бъде осветен на „Кръстеца“ (източно от гр. Шипка). Мястото е известно с красивата си панорамна гледка, а курбанът е символ на благодарност за плодородието и изобилието.

От 15:00 часа Празничното шествие ще се отправи към центъра на града, където ще се съберат жители и гости, за да се включат в общоградското веселие, а на площада ще се разрази истинска фолклорна буря с музика, танци и кръшни хора. Специални гости на празника ще бъдат кукерският състав към НЧ “Освобождение- 1884” с. Шейново. Те ще прогонят злите духове и ще пожелаят на всички здраве, късмет и берекет.

Празникът ще продължи с дегустация на местни вина, кулинарни изкушения, веселие и много настроение.