Ваксината срещу пневмококова инфекция вече е достъпна

В изпълнение на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст, ваксината срещу пневмококова инфекция вече е достъпна. Това обявиха от РЗИ – Стара Загора. Изпълнители на програмата са общопрактикуващите лекари .Съгласно Националната програма, срокът за извършване на имунизации на лицата от целевата група е от 01.01.2024г. – 31.12.2024г.

Целевата група са всички лица, които в съответната година навършват 65 годишна възраст и лица над 65 години, включени в пациентската листа на ОПЛ.
Имунизацията с ваксина срещу пневмококова инфекция се извърша еднократно.

Ежегодните грипни епидемии са признати като един от първостепенните проблеми на съвременното здравеопазване, както поради високата заболяемост и смъртност, особено сред високорисковите групи от населението, така и поради големите разходи за домашно и болнично лечение и значителното натоварване на цялата здравна система. Грипът е една от най-контагиозните инфекции, чийто причинител лесно се разпространява от човек на човек при кихане и кашляне и бързо достига размерите на епидемия. Възрастните хора са заразни около 1 ден преди и 5 дни след появата на симптомите. Поради по-слабата имунна система на децата, вирусът се запазва по-дълго време в организма им и те разпространяват заболяването за по-продължителен период от време (10 и повече дни) .Сред основните причини за заболяемост и смъртност в света при лицата на и над 65 г. са и инфекциите със Streptococcus pneumoniae. Пневмококът е един от главните причинители на придобитата в обществото пневмония, бактериален менингит, отит на средното ухо. Засегнати от пневмококови инфекции са всички възрастови групи, но найголямо е въздействието им при възрастните, при които пневмококовата пневмония е най-честата изява на пневмококова болест. Придружаващите хронични белодробни и 3 сърдечносъдови заболявания при лицата над 65 г. повишават риска от инвазивна пневмококова болест при тях от 3 до 6 пъти.