Общинските съветници от Възраждане няма да подкрепят предложения Бюджет на общината за 2024 година

Групата общински съветници на Възраждане няма да подкрепи предложения Бюджет на общината за 2024 година. Причините са продължаващото нежелание за оптимизация на разходите, запазената тенденция малките населени места да са силно ощетени и недостатъчните действия в посока задържане на младите хора в града, обясни общинският съветник Десислава Калоянова.

 

„Местната администрация постоянно се оправдава с недостатъчни приходи и мисли в посока вдигане на данъци и такси. Ние, от Възраждане, винаги сме били на мнение, че първо трябва да се направи необходимото за намаляване на разходите и след това да се мисли за финансово отежняване на гражданите. Разбира се, оптимизацията на разходите не може да бъде за сметка на социалната функция на общината, а трябва да е вследствие на адекватна управленска политика като: Стриктен контрол и санкции при извършване на строително-ремонтни дейности – това ще спести средства от ремонт на ремонта и от възстановяване на инфраструктура и зелени площи около обектите. Ефективният контрол и налагане на санкции за замърсяване, вандализъм и унищожаване на тревни  площи  ще спести средства от почиствне, подмяна на паркова мебел, ремонт и озеленяване. Необходимо е и своевременно изпразване на съдовете за разделно събиране на боклук, което ще доведе до намаляване на количеството депониран отпадък, а оттам и до намаляване на разходите за депониране“, коментира Калоянова.

 

Тя допълни, че около 3,2 млн. лева са заложените разходи за малките населени места за сметопочистване и сметоизвозване, и тази цифра е без разходите за персонала, който е зает с почистването.

 

Малките населени места имат нужда от инфраструктура, саниране на обществени сгради, зелени площи, средства за читалища и клубове. Това са неща, пренегребвани с години. Не подкрепяме такъв модел на управление и няма как да подкрепим така предложения бюджет, категорична е Десислава Калоянова.