Признателни старозагорци се поклониха пред паметта на Васил Левски по повод 151 години от гибелта му

Признателни старозагорци се поклониха пред живота и делото на Васил Левски по повод 151 години от обесването му. Пред паметника на Апостола, общоградският ритуал започна със Заупокойна литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Митрополит Киприан и свещенослужещи от Старозагорската митрополия.

“151 години от студения февруарски ден на 1873 г., когато бесилото прекършва мъченическия земен път , но това не е край, а начало. Много верни синове и дъщери на майка България ще осъзнаят, че истинската свобода може да се постигне с обединени усилия и осъзната саможертва. Трябва да жертваме всичко, дори и себе си! Родолюбецът отдал всичките си качества за народното дело, монахът изпълнил завета на първите Апостоли за любовта, която всичко претърпява и никога не отпада. Идеологът на българската свобода, мъченикът, който зове за братство, равенство и почтеност е величавият ни пример за подражание. Такъв е за народа ни и за всеки нравствено извисен човек от век и половина. Геният на революционната ни борба никога няма да бъде забравен, делото и добродетелите му също ще бъдат винаги над времето. Поклон пред паметта на йеродякон Игнатий Васил Левски – Апостолът на свободата и духовната саможертва”, каза по време на ритуала Старозагорският митрополит Киприан.

Думи на признателност към саможертвата на Апостола на свободата произнесе зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев. “151 години гордост и още толкова няма да стигнат, за да бъде обликът на Левски все така жив и все така мотивиращ, а неговият завет – все по-ангажиращ. Не само днес и не само по годишнини трябва да сравняваме морала си с онези герои, които стоят гордо един до друг в българската история – хора с морал, с чест, хора с визия за България, защото в противен случай ние губим посоката си. Защото всекиму според делата ще го съдят!”, каза в началото на словото си Радостин Танев. “Левски е дал живота си, за да може днес да я има България. Перипетиите и проблемите са само стимул. Вярвам, че няма невъзможен скок, вярвам, че ние всички заедно трябва да гледаме в една посока – на просперитет, на развитие на градовете и държавата ни. Всички ние трябва да дадем правилния урок на нашите деца и внуци, да им придадем онзи пламък, който е държал българския народ в тежките времена жив и копнеещ, без значение от времето – защото то нас обръща и ние него също. Поклон!”, призова Радостин Танев.

Традиционно, възпитаниците на СУ „Васил Левски“, чийто патрон е Дякона, изнесоха рецитал в памет на живота и делото му. Водещи на събитието бяха директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова и актьорът Георги Ножделов.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, Областен управител на област Стара Загора, СУ “Васил Левски”, Старозагорска света митрополия, Тракийски университет, политически партии, обществени организации, граждански сдружения и признателни старозагорци.

На събитието присъстваха още зам.-кметът на Стара Загора Павлина Делчева, зам.областният управител на Стара Загора Теодора Нончева, омбудсманът Иванка Сотирова, общински съветници, народни представители, ученици, възпитаници на детски градини в града.

По повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, РИМ – Стара Загора отваря музеен обект „Хилендарски метох” за безплатно посещение до 19 февруари 2024 г. Работно време: от 10:00 до 12:30 ч. и от 13:00 до 18:00 ч. На 19 февруари, по предварително изготвен график, в метоха ще се проведе музейна образователна програма за ученици „Апостолът на Свободата в Стара Загора“. Децата ще изслушат тематична беседа за живота на младия Васил Иванов Кунчев в Стара Загора и дейността на Старозагорския революционен комитет, ще участват в образователна игра „Заветите на Апостола“ и ще получат работни листи със занимателни задачи и илюстрации.