Социалното напрежение в “Марица изток” расте

Общинските съветници на коалиция “Левицата” предлагат общинския съвет Стара Загора да приеме декларация относно критичното финансово състояние на „ТЕЦ Марица изток 2″ ЕАД и “Мини Марица-изток” ЕАД и растящото социално напрежение в региона.

Включване на „ТЕЦ Марица изток 2″ ЕАД в механизъм за осигуряване на надеждността на енергийната система, чрез осигуряване на необходимия брой производствени синхронни турбогенератори в централата и въвеждане на механизъм за капацитет под формата на стратегически резерв, са две от исканията, които ще бъдат записани в декларацията, както и осигуряване на финансиране предвид факта, че „ТЕЦ Марица изток 2″ изпълнява военновременна задача за защита на националната сигурност на страната в кризисни моменти и ситуации, които никой не може да предвиди напред в бъдещето. От “Левицата” настояват да бъде инсталирана система за улавяне и преработка на въглеродния диоксид. Проф. Жеко Ганев е изобретил и патентован инсталация. “Недопустимо е да има технология, която решава изцяло проблема Независима българска енергийна система, и той да не бъде използван. Съмнителна е незаинтересоваността на правителството към това разрешение. Възможно обяснение в случая е, че то съвсем целенасочено няма воля да бъде разрешен и плановете са за друг изход от прехода”, е записано в документа.

Всички тези предложения са точки от подписаното споразумение от 03.10.2023 г. както и официално решение на Народното събрание, но и до ден днешен развитие по тях няма.

От СНЦ “За Марица изток” алармират, че социалното напрежение в комплекс “Марица изток” и целия Старозагорски регион расте с неимоверна сила и бездействието на управляващата сглобка ще доведе до масови протести и безредици в най-скоро време.