Белоглав лешояд бе блъснат на магистралата

На 16.02.2024г. един от белоглавите лешоядите – част от програмата за реинтродукция бе блъснат на магистрала Тракия. За ранената птица подадоха сигнали десетки граждани, а екип на Зелени Балкани се отзова мигновено на място. Съдействие са оказали и служители на Сектор Пътна Полиция – ОД на МВР Стара Загора, които няколко часа са стояли на място, за да не бъде блъсната ранената птица от други коли и да не се създаде предпоставка за ПТП.

След като се отзовахме спешно на сигнала, птицата бе приета в Спасителния център за диви животни, като веднага ѝ е приложено кръвоспиращо средство и са ѝ поставени системи. Въпреки приключилия работен ден, екипът се е свикал по спешност, за да окаже първа помощ на ценната птица, но тя е издъхнала още при първоначалните манипулации. Независимо, че екипът ни не успя да помогне на животното, този случай е един от примерите, как десетки хора се ангажираха – от румънски доброволец, до българските гражданите, подали сигналите и колегите ни от ФДФФ наблюдаващи птиците с предаватели, през екипа на Зелени Балкани, отзовал се на място, до лекарите ветеринари в Спасителния център за диви животни.

Първоначално информация за птицата дойде от Корнел Которогеа, доброволен сътрудник от Румъния, който е един от най-активните ни спомоществователи за завръщането на лешоядите в нашата Родина. Това е възможно, благодарение на факта, че птицата е снабдена с предавател, което позволява проследяването ѝ в дивата природа. Екипите на Фонда за дивата флора и фауна и Зелени Балкани редовно проследяват птиците с предаватели, като тази система на „шпионаж“ позволява да бъдат ранно установени  случаи на бедстващи птици, както и на отровени лешояди.