Без дизелови автобуси в центъра

От юни т.г. в центъра на Стара Загора няма да влизат дизелови автобуси на градския транспорт, а маршрутите ще се обслужват от електрически превозни средства. Това каза в интервю за БТА заместник-кметът на община Стара Загора Радостин Танев.

Това ще стане възможно след приетата през 2023 г. нова транспортна схема на градския транспорт в града, която ще бъде въведена в средата на годината. „Дизеловите автобуси ще преминават в по-широката част на центъра, което ни гарантира, че ние ще подобряваме качеството на въздуха в централна градска част“, посочи той. И заяви, че малко повече от година след като бяха въведени в експлоатация първите електрически возила, обслужващи градския транспорт на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ се приемат добре от ползвателите. „В началото имаше различни притеснения от страна на гражданите, но чисто икономически стоят добре от гледна точка на разходите при използването им. Това е един екологичен транспорт, който ние трябва да надграждаме и подобряваме“, допълни още ресорният заместник-кмет.

Той обясни, че пилотното въвеждане на безкондукторно таксуване в градския транспорт също се приема добре. Новият метод за таксуване беше първоначално внедрен само в превозните средства, обслужващи линиите от градския транспорт с номера 3 и 8.