Реставрират гробницата под сградата на Община Стара Загора

Гробницата под сградата на Община Стара Загора от времето на античната Августа Траяна ще бъде възстановена и превърната в постоянна експозиция. Плановете са работата да започне в края на март с проект за консервация, реставрация и почистване. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев.

Идеята е да се оформи експозиция с находките от югозападен некропол на Августа Траяна.
„Гробницата под сградата на общината е проучена през 1976 г. от Димитър Янков и Димитър Николов. Тя е оставена под сградата с идеята да бъде оформена малка експозиция, но е отлагано във времето. Сега намерихме добър диалог с общината и идеята е там да бъде оформена експозиция. Има спечелен проект и в края на март ще започнем работа по консервация и реставрация.”, каза Калчев.

През тази година археолозите към Историческия музей ще продължат проучванията в рамките на централната част на Стара Загора. Ще се проучи района на съборената къща на Петър Стоянович, в двора на бившата къща на фабрика „Слънце“,продължават разкопките на ул. “Иван Асен Втори 91”, където се откри голям некропол и сгради от късната античност.

През тази година ще започнат разкопки и в района на лятното кино, южно от сградата на земеделската служба в центъра на града. Предстои и проучване на тракийското светилище на хълма „Ламура“ в землището на село Рупките.