Област Стара Загора с най-много извършени аборти на малолетни

Област Стара Загора е на първо място в страната по извършени аборти на малолетни. За последните шест месеца на миналата година те са 11. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването.

276 жени са се подложили на терапевтичен аборт през последните шест месеца на изминалата година в Стара Загора. Две от бременните, решили да премахнат плода си, все още са били под 15-годишна възраст. При абортите по избор преобладават при жените, които са над 30 години – 125 или около 50% от общия брой.

118 са младите жени на възраст между 20 и 29 г., които са премахнали терапевтично плода си, а 33 са тези, които са били са забременели в тийнейджърска възраст (15-19г.) и са решили да абортират. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ.
Прави впечатление, че спрямо предходната години, броя на жените в Стара Загора, решили да прекъснат бременността си, се увеличава.

Общият брой на аборти в страната – в това число спонтанни и терапевтични, през изминалата година е бил 17 863. Данните сочат, че около 70 на 100 от тях са били по избор на бременната. Предимно жени в зряла възраст решават да премахнат плода си – 6 352 от 12 407, подложили се на аборт при лекар, а невръстните момичета, преминали през процедурата, са били 59. Спонтанна загуба на бебе се е случила при 5 446 българки, от които 587 ненавършили пълнолетие.

 

Снимка: Интернет