Проф. Жеко Ганев: В САЩ внедряват технологии на „Елфи Тех“, а България изпуска шанса да спаси „Марица Изток“

Американски консорциум ще предложи на българската държава да поеме изцяло инвестицията за построяване на пилотна инсталация за безотпадна утилизация на въглеродните емисии от ТЕЦ „Марица Изток 2“ по иновативната технология на фирма „ЕлфиТех“. В консорциума влизат както българската компания, така и американската E-Ficient Solutions LLC, румънската „Петал“ и голяма компания, регистрирана в Германия. Регистрацията на новия конгломерат ще бъде факт до 10 дни. Това съобщи на брифинг създателя на технологията проф. Жеко Ганев.

Условието на американският инвеститор ще бъде да получи въглеродните емисии от ТЕЦ-2, от които ще добива полезен продукт – метан.

Проф. Жеко Ганев демонстрира как това се случва на практика с действащата в базата на „Елфи Тех“ пилотна инсталация за улавяне и преработване на димни газове, като запали демонтративно парче плат с добития газ.

„Ако инвестицията в ТЕЦ – 2 се случи, ще бъде изпълнен предварителния договор, който „ЕлфиТех“ сключи през 2020 година с ръководството на централата да изгради такава пилотна инсталация на площадката на блок 5“, посочи проф. Ганев. Той припомни, че преди 4 години в заданието е била поставена цел 60% улавяне и преработване на въглеродните емисии. Преди около 3 седмици екип от експерни на американската E-Ficient Solutions LLC е направил измервания в реални условия на пилотната инсталация в базата на „Елфи Тех“ в село Подслон. „Резултатите категорично показаха 92% улавяне и 100% превръщане на димните газове в метан“, подчерта проф. Ганев. Американските партньори на „Елфи Тех“, с които проф. Ганев има сключен 10-годишен договор, са признали, че постигнатият резултат е двойно по-голям от техните очаквания.

E-Ficient Solutions LLC е внедрила и поддържа около 400 пиролизни инсталации в САЩ, Канада, страни от Южна Америка и Северна Европа за утилизация на отпадъци, но те не притежават възможностите на българската технология. Затова компанията от САЩ инвестира в строежа на пилотна инсталация за унищожаване на опасни медицински отпадъци, която вече работи в базата на „Елфи Тех“. В средата на март съоръжението ще бъде транспортирано в САЩ. Там технологията ще бъде внедрена в голямо депо за унищожаване на опасни медицински отпадъци в щата Невада.

„Американските партньори планират в следващите години да бъдат произведени около 400 такива инсталации. Но ние нямаме физическите възможности да се справим с толкова голям обем от работа“, признава проф. Ганев. От Америка има запитвания за производство на инсталации за добив на метан от въглища, както и за инсталации за преработване на емисиите от дизеловите двигатели на големи кораби.

Всичко това може да се случи и в българския енергиен комплекс „Марица Изток“, който да бъде запазен. Интерес от управляващите България обаче досега няма, констатира проф. Ганев. „Всяка сутрин се будя с неприятно чувство, защото и в Америка в момента оценяват моето постижение, но въпреки това в България няма никакво желание за разговор. Единственият човек, който истински се е опитвал да помогне за спасяването на комплекса „Марица Изток“ е кметът Живко Тодоров. Той поне пет пъти е идвал, заедно със свои заместници, със зам.-министри, но не владее механизмите, чрез които да преодолее цялата тази съпротива“, коментира Жеко Ганев.

На сесията на Общинския съвет на Стара Загора утре съветниците Деян Дяков и Наско Митев ще внесат за гласуване декларация, в която две от точките касаят бъдещето на комплекса – държавата да поеме плащането на 50% от въглеродните емисии на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и второ – да финансира изграждането на пилотната инсталация на „Елфи Тех“ в топлоцентралата.

„Подкрепям изцяло тези две точки, защото съм българин и старозагорец и ме боли, че целият наш регион ще бъде затрит със закриването на комплекса“, посочи проф. Жеко Ганев. В същото време ученият признава, че вече е песимист. Той прогнозира, че след няколко години България ще купува неговата технология от американски компании на много по-висока цена и посочи, че това вече се случило с голяма община близо до Стара Загора, която ще строи инсталация за унищожаване на битови отпадъци.