Пилотна инсталация за безотпадна утилизация на въглеродните емисии

Американски консорциум ще предложи на българската държава да поеме изцяло инвестицията за построяване на пилотна инсталация за безотпадна утилизация на въглеродните емисии от ТЕЦ „Марица Изток 2“ по иновативната технология на старозагорска фирма .  В консорциума влизат както българската компания, така и американска и румънска  и голяма компания, регистрирана в Германия.

Регистрацията на новия конгломерат ще бъде факт до 10 дни. Това съобщи  създателя на технологията проф. Жеко Ганев.

Условието на американският инвеститор ще бъде да получи въглеродните емисии от ТЕЦ-2, от които ще добива полезен продукт – метан.

Проф. Жеко Ганев демонстрира как това се случва на практика с действащата пилотна инсталация за улавяне и преработване на димни газове, като запали демонтративно парче плат с добития газ.
„Ако инвестицията в ТЕЦ – 2 се случи, ще бъде изпълнен предварителния договор, който старозагорската фирма сключи през 2020 година с ръководството на централата да изгради такава пилотна инсталация на площадката на блок 5“, посочи проф. Ганев. Той припомни, че преди 4 години в заданието е била поставена цел 60% улавяне и преработване на въглеродните емисии. Преди около 3 седмици екип от експерни на американската  компания е направил измервания в реални условия на пилотната инсталация. „Резултатите категорично показаха 92% улавяне и 100% превръщане на димните газове в метан“, подчерта проф. Ганев. Американските партньори са признали, че постигнатият резултат е двойно по-голям от техните очаквания.
. В средата на март съоръжението ще бъде транспортирано в САЩ. Там технологията ще бъде внедрена в голямо депо за унищожаване на опасни медицински отпадъци в щата Невада.

„Американските партньори планират в следващите години да бъдат произведени около 400 такива инсталации. Но ние нямаме физическите възможности да се справим с толкова голям обем от работа“, признава проф. Ганев. От Америка има запитвания за производство на инсталации за добив на метан от въглища, както и за инсталации за преработване на емисиите от дизеловите двигатели на големи кораби.
Всичко това може да се случи и в българския енергиен комплекс „Марица Изток“, който да бъде запазен. Интерес от управляващите България обаче досега няма, констатира проф. Ганев.

 

Снимка: Интернет