Новоизлюпеното белоглаво лешоядче се върна при своите родители в Зоопарк Стара Загора

За  първи път в историята на Зоопарк Стара Загора се излюпва белоглав лешояд. Семействата хищни птици – Белчо и Сание и Шандин и Айлен, имаха по едно яйце, дадено за грижливо отглеждане от специалистите на Спасителен център „Зелени Балкани“. През миналата седмицата новината за излюпването на първото новородено бе обявена от Зоопарка. Днес, то вече е върнато при своите родители, а служителите на зооградината ще полагат ежедневни грижи за него.

„Днес е празник за целия екип на Зоопарка, тъй като за първи път имаме бебе белоглаво лешоядче. Приготвили сме храна за него и  родителите, както и за другата двойка, от която съвсем скоро очакваме радостна новина, тъй като стана ясно, че и тяхното яйце вече се е пропукало. Разпределили сме се със служителите на зооградината, за да има постоянно наблюдение на новороденото“, обяви директорът д-р Ивелина Илиева.

Андреана Дичева от Спасителния център даде подробности за първите дни на малкото птиче. „Лешоядът е на две седмици като бе отгледан при нас през първите дни, но не може да остане с човешки грижи за дълго време, тъй като нашата идея е, когато то порасне, да бъде пуснато на свобода в дивата природа, затова трябва да се адаптира към своя вид. Родителите му ще се грижат за него до третия месец, а след това по специална програма ще бъде освободено“.

До момента това бе единственото яйце на двойката лешояди, но при връщането на новороденото при неговите родители стана ясно, че те вече имат още едно, което отново ще бъде поставено в инкубатор в Центъра и скоро се очакват още добри новини.

Част от щастливото събитие бе и Майкъл Йоргенсон от Bio/Zoo information – международен консултант и акредитиран член към Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, който приветства работата на Зоопарк Стара Загора и допълни, че е пример за модерен и правилен подход на управление.