Всяко трето българче е с наднормено тегло

Седем на 1000 деца на възраст около 6 години са с наднормено тегло, а между 7-19 години засегнатите са 21,67 на 1000, показват данни за 2022 г. Най-много случаи на затлъстяване са установени сред учениците в седми клас, съобщи посочи заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски

Липсата на мотивация за спазване на здравословна диета и спортуване е една от основните причини за наднормено тегло и затлъстяване при младите.

В шест български града, един от които Стара Загора, ще се проведе информационната кампания „Да поговорим за затлъстяването“. В първата част от програмата на инициативата са предвидени лекционни и дискусионни срещи със специалисти, популярни обществени фигури, както и спортни дейности. Във втората част са предвидени информационни срещи в училища.

Министерството на здравеопазването работи за въвеждането на обучение по здравна култура и образование в училищата.

За децата в детската градина са предвидени две здравословни закуски – основна и подкрепяща, каза държавният експерт в дирекция „Приобщаващо образование“  към Министерството на образованието и науката. Основната закуска е с 20% енергийно съдържание и се осигурява до 9 часа, а подкрепящата закуска е с по-ниска енергийна стойност – между 10% и 15%.

Затлъстяването е хронично заболяване за цял живот. Данните показват, че 61% от населението в България над 18-годишна възраст страда от наднормено тегло и затлъстяване, но обществото ни не го разглежда като заболяване.

 

Снимка: Интернет