Живко Тодоров: Липсва дори краткосрочно решение как ще работи комплексът „Марица изток“

В момента няма дори краткосрочно решение как ще работи комплексът „Марица изток“. Нито ТЕЦ 2 има достатъчно пари, нито „Мини Марица-изток“. Не се знае и каква е стратегията за рекултивация, каза на пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Моето усещане е, че някой умишлено саботира всички процеси в комплекса, допълни той.

Тодоров обърна внимание и на това, че в последния момент се оказа, че няма пари в Плана за възстановяване и устойчивост за индустриални зони на най-пряко засегнатите от зеления преход общини.
„Имахме среща в МРРБ, там недоумяват как могат да се махнат индустриалните зони“, коментира кметът.

Той подчерта, че той и колегите му са се обединили относно това, че индустриалните зони трябва да бъдат вкарани в плана, за да могат общините Раднево, Гълъбово да изградят подходяща инфраструктура и да привлекат нови инвеститори.
„Обединихме се и около това, че заедно трябва да работим по осигуряване на алтернатива за хората. Всички програми да бъдат впрегнати и да се запази комплекса през следващите няколко години, в които трябва да стане постепенно пренасочване на икономиката от въглищна към зелена. Трябва да направим плавен преход, за да не изпуснем хората, които работят там“, каза Живко Тодоров.

Никога не съм казвал, че няма да има преход. Ще има преход не защото го искаме, а защото цената на емисиите е толкова голяма, че предприятията не могат да реализират произведения ток, допълни той.
„Провеждал съм редица разговори с директорите на ТЕЦ 2 и Мини Марица-изток, за да разбера каква е обстановката и по какъв начин може да се реши проблемът.
ТЕЦ Марица изток 2“ може да получи през ЕСО през цената на услугите, ако тя се завиши моментен въздух, за да работи през следващите 2-3 години.

Хората от „Мини Марица-изток“ могат да бъдат ангажирани чрез участие в рекултивацията през следващите години, като държавата отпусне за това всяка година по 200 млн.лева. По този начин заетостта в региона може да се поддържа през следващите години докато направим прехода“, каза кметът на Стара Загора.
Според него Министерство на енергетиката иска да направи рязък преход, който ще създаде голямо социално напрежение.