Африканско бодливо свинче и 6 муфлона пристигнаха в Старозагорския зоопарк

Драги гости от Плевенския зоопарк пристигнаха днес в зоологическата градина на Стара Загора и ще останат за продължителен период от време за радост на посетителите. „Колегите от Плевен ни донесоха 1 африканско бодливо свинче, 5 женски муфлона и 1 мъжки муфлон, а ние им дадохме двойка мъжка и женска лами“, информира д-р Найден Илинов, ръководител на Зоопарка в Стара Загора.

Размяната на животинките е по договор за размножителен заем между двата зоопарка. Муфлоните са чистопородни, нашата съществена цел е да запазим чистата линия на муфлони в зоопарка ни, поясни д-р Илинов.

Питомците на Плевенския зоопарк вече са преодолели стреса от транспорта им, приспособяват се към новите си условия на живот и нямат проблеми. „Преди да ги пуснем при другите животни, им извършихме и преглед, всичко им е наред и са пристигнали в добро здравословно състояние“, обобщи д-р Найден Илинов. Ветеринарният лекар добави, че бодливото свинче и муфлоните ще останат под липите за неопределен, но дълъг срок, а специалистите от Зоопарка ще направят всичко по силите си, за да се чувстват гостите като у дома си.

Посетителите на Зоопарка в Стара Загора вече могат да им се радват „на живо“. Муфлоните са ситуирани в голямото заграждение на тревопасните животни, а свинчето е приобщено при другите му събратя.