Спогодба за партньорство сключиха Стара Загора и мароканският град Загора

Рамково споразумение за партньорство, приятелство и развитие на добри отношения подписаха днес зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев и председателят на Провинциалния съвет на регион Загора в Мароко Мадани Шейки. Град Загора в едноименната провинция се намира в оазис в югоизточната част на Мароко, на около 360 км от един от големите градове Маракеш, навътре в пустинята. 8-членна делегация от кралството в Северозападна Африка е на посещение в Стара Загора, тя беше посрещната днес от заместник-кметовете Радостин Танев и Надежда Чакърова.

Има исторически добри връзки между нашите две страни, ние в Мароко много добре познаваме българския народ, подчерта пред домакините г-н Мадани Шейки. Български хидроинженери са участвали в построяването на канали за подобряване на водоснабдителната ни система, тъй че нашите приятелски отношения са доста стари и се надяваме на продължение в едно ново начало, посочи г-н Мадани Шейки. В края на април пък посланикът на България в Мароко Пламен Цолов е присъствал на деветото издание на Международния фестивал за народен разказ и народни изкуства в Загора, в който са участвали групи от България, Египет, Испания, Франция, Чехия и Мароко.

Председателят на Провинциалния съвет г-н Мадани Шейки изрази готовността си за подписване на споразумение за партньорство между градовете Загора и Стара Загора и покани наша делегация да опознае и открие красотата на региона в Мароко. От името на общинското ръководство зам.-кметът Радостин Танев прие поканата и увери, че делегацията ще включи представители на бизнеса и на Тракийския университет. Академичната среда в Стара Загора се олицетворява от Тракийския университет, амбицията е чуждестранните студенти там да се социализират все по-добре и да се радват на много добри битови условия, изтъкна зам.-кметът Надежда Чакърова.

Има някаква предопределеност за обвързване между нашите два почти едноименни района, чиито имена интернет търсачките извеждат едновременно, смята депутатът от националния парламент Мимун Амири.

Представителите на местните власти стигнаха до съгласие, че сътрудничеството би могло да се изрази в туристически и културен обмен, прием на студенти и създаване на бизнес контакти. Акцентите в поминъка на провинция Загора са туризмът, традиционното земеделие – отглеждане на зеленчуци, билки и специален сорт уникални фурми, добивът на минерали (кобалт и мед), както и производството на възобновяема (соларна) енергия. Загора е смятана за входа на пустинята Сахара от запад. Природна даденост е, че в нашата провинция слънчевото време през годината е от 365 дни, обясни първият заместник-председател на Провинциалния съвет г-н Аму Буириг.