МЗ: Хартиената рецепта окончателно да отпадне от 1 май

От 1 май 2022 г. предписването на лекарства на бели рецепти да се извършва само в електронна форма. Това е записано в проект за промяна на Наредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

От 1 юни миналата година медикаментите по лекарско предписание, които се поемат напълно или частично от националната здравноосигурителна каса, задължително се изписват с електронна рецепта. Това трябваше да се случи и за лекарствата с рецепта на свободна практика. Тогавашният министър Стойчо Кацаров обаче предложи да бъде оставена опция те да се предписват и на хартия, и електронно. Срещу това възрази Българският фармацивтичен съюз, който тогава се оглавяваше от настоящия здравен министър Асена Сербезова.

Преминаването към изцяло електронни рецепти би предотвратило злоупотреби или нерационална употреба на лекарства. Те по- лесно ще се четат и ще се предотвратяват грешки. Не на последно място-ще се осигури и пълнота на медицинското досие на пациента.

Проектът на здравното ведомство е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата. Издадените до 1 май 2022 г. рецептурни бланки да се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност, е записано в него.