Ели Скорчева посади липа и откри своя звезда с името си в Стара Загора

Голямата актриса на България Ели Скорчева посади свое липово дръвче в Алеята на златните липи в Стара Загора. Заедно с това тя откри и своя звезда с името си и с годината, в която получи наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното от едноименния фестивал за ново европейско кино – 2024.

Ели Скорчева разцелува липовата фиданка, пожела ѝ да расте нависоко и благодари още веднъж на организаторите и лично на неговия създател Магдалена Ралчева за чудесния фестивал.

„Златната липа“ за първи път ме накара да се чувствам като звезда наистина“, призна не на шега по време срещата – разговор с журналисти и нейни почитатели Ели Скорчева. Оказа се, че думите ѝ не са просто комплимент, изречени от световно призната актриса, която миналата година пое наградата „Кристален глобус“ в Карлови Вари за най-добър филм с „Уроците на Брага“ (2023) на режисьора Стефан Командарев, както и наградата за най-добра женска роля.

„Не съм виждала толкова добре организиран кинофестивал в България като „Златната липа“, с толкова добро отношение както на организаторите, така и на публиката, а аз съм била на всички наши фестивали“, подчерта тя.

Ели Скорчева припомни, че има пряка връзка със Стара Загора, тъй като сестрата на нейния дядо Петко бил от Чирпан и тя често идвала на гости на леля си в Града на липите и винаги го е харесвала много.

Голямото киноиме на Ели Скорчева можеше и да не съществува, ако не е бил Въло Радев. Младата Ели се била зарекла да не се занимава с кино, защото заради снимки в сериала „Синята лампа“ (1974) без малко да пропусне възможността да учи във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ, б.а.).

„Моят път в киното започна с категоричното ми и обосновано, дълбоко мотивирано решение да нямам каквото и да е общо с киното. Никак не ми хареса това, което видях при снимките на „Синята лампа“ – целия хаос, лоша организация, сякаш никой не знае какво прави. Аз съм подреден човек до степен, че едно време, когато пишехме картички, си правех каталог какво съм написала, за да не се повтарям след това. Затова реших – никога повече кино! Но трябва да отчета огромната роля на Въло Радев за моя път в киното и въобще, че аз съм киното!“, каза Ели Скорчева.

„Въло Радев беше щедър човек – на това да те приласкае, да си помислиш, че си единствения най-важен на света за него. Не знам как намираше начин, но отделяше много време на всеки един. Много уроци съм получила от него“, спомни си Ели Скорчева и разказа, че той е бил човекът, който я е спрял, когато ѝ предложили пробни снимки в „Бариерата“ по Павел Вежинов. „Не влизай в този коловоз на лудичките мадами, защото няма до можеш да излезеш от него“, посъветвал я той. Затова две години след ролята на психично нестабилна жена в „Адаптация“ Ели Скорчева не приела други предложения. Прави го през 1981 година с „Търновската царица“, където си партнира със Стефан Данаилов.

Така актрисата все пак остава в киното. Следват много филми, сред които „Ева на третия етаж“ (1987), „Дом за нашите деца“ (1987),  „Немирната птица любов“ (1990), „Нежни убийства“ (1991), „Мадам Бовари от Сливен“ (1991), стига до „Вампири, таласъми“ (1992) и… изчезва от киното за 30 години.

За да се появи през 2023 година в „Уроците на Блага“.

„Завърнах се заради обемната, безкрайно интересна, много мащабна и много отговорна задача, която ми предложи Стефан Командарев. А спрях да се занимавам с кино абсолютно съзнателно, след като няколко години след 1994 г. започнах да получавам много компромисни предложения. Тогава настъпи един много дълъг период за киното и театъра, които бяха гробовни. Тогава и киното, и театъра – умряха. Това се случи, защото падна държавното финансиране в изкуството и то не беше заменено с нищо друго. Трябваше да се търсят пари от хора, а пари тогава имаха само мутрите. Ето затова реших – отказвам се, защото не знаех след колко време ще се появи нещо истинско“, призна Ели Скорчева.

Решава да остане на върха, а не да изтлява бавно и унизително с компромисна работа. „Направиха го и много други мои колеги – някои се смениха работата, други загубиха живота си – като Ивайло Джамбазов, който са самоуби“, отсече Ели Скорчева – „Защото вкъщи има една уста, която никога не може да бъде напълнена и това е хладилника“…

Известната актриса завършва второ висше образование в областта на финансите. Дълги години работи като маркетинг директор в фирма, работи като счетоводител, като касиер и накрая приключва финансовата си „кариера“ като… чистачка.

„Не бях точно чистачка, а мениджър на екипа на чистачките, рецепционистите и техниците в една фирма, която се занимаваше с обслужване на обществени сгради, но – и аз чистех наравно с останалите колежки. Всички те бяха с поне едно висше образование! В екипа ми имаше дама, която е била ръководител на екип във БАН, две счетоводителки, една учителка и други“, посочи Ели Скорчева.

Средното образование на Ели Скорчева е техническо – завършила е „Строителство и архитектура“ в Пловдив. „Мисля, че това ми помогна много в оцеляването, защото част от работата ми премина в една строителна компания“.

Връщайки се назад, Ели Скорчева пази топли спомени от партньорствата си с много от известните български актьори. „Ако започна да изброявам, ще пропусна някого, но най-впечатляващо е първото ми партньорство – с Антони Генов. Бях впечатлена от таланта му, от моженето му, от етиката му – страхотен актьор, светла му памет. С Коста Цонев съм си партнирала много – играл ми е свекър, баща, съпруг – всичко.

Връщайки се в киното с „Уроците на Блага“, Ели Скорчева признава, че е приела образа на героинята си от раз, но са ѝ трябвали много усилия и месеци работа, за да постигне образа. „Със Стефан Командарев направихме много репетиции, аз съм голям фен на репетициите. За мен актьорската работа има много общо с математиката – тя е алгоритъм, накрая трябва да излязат „двете половини“ и да има логика в това, което прави човек“.

Ролята на пенсионираната учителка Блага я променила страшно много. „Първо ме промени чисто физически. Това се случи в рамките на няколко месеца и когато се видях в огледалото толкова стара и безнадеждна, разбрах, че съм постигнала Блага“, каза Ели Скорчева и не скри, че очаква с нетърпение нови предложения за роли.

Ели Скорчева твърди, че и днес има същите мечти, каквито е имала като момиче – да е най-добрата актриса и да не го знае само тя, но и всички, които я познават. „Това звучи като някаква зверска амбиция, но аз не съм амбициозна в традиционния смисъл на думата. Не искам да се сравнявам с останалите – искам да се измервам със себе си, да се надскачам всеки път. Искам всеки път това което правя, да бъде по-добро от предишното!“, посочи Ели Скорчева.

Голямата актриса призна, че в нея дремят още няколко таланта и се определи като страхотна готвачка, че рисува сръчно, че може да прави много неща с ръцете си и има добри способности в интериорния дизайн.

Тя благодари на всички присъстващи и раздаде много автографи, катои си направи снимки с почитатели.