Кметът Живко Тодоров награди успешни състезатели на Боен клуб „Атила“

„Без съдействието на Община Стара Загора спорт няма! Вие като кмет го доказвате и ни помагате на половин приказка, ако мога така да се изразя, за което съм благодарен“. Това изтъкна пред градоначалника Живко Тодоров и медиите днес старши треньорът на националния отбор по ММА Ивайло Георгиев. На 36-тия си рожден ден днес той бе награден от кмета с плакет, а поводът са високите постижения на Европейското първенство по ММА в Белград, Сърбия.

Спортният форум, на който България бе представена от над 40 състезатели, се проведе в края на март и началото на април. Мартин Петков от старозагорския боен клуб „Атила“ триумфира като новия европейски шампион. Деветокласникът е ученик в ППМГ „Гео Милев“, а през 2023 г. стана и световен шампион в категория до 77 кг на първенството на планетата за кадети и юноши в Абу Даби (ОАЕ).

„Успехите принадлежат освен на нашия клуб и на клуб по ММА „Архангел“ – Стара Загора има два клуба по ММА и те се утвърдиха като хегемон в България“, определи Ивайло Георгиев. Само за две години и половина в Стара Загора имаме 18 медала от европейски и световни първенства, изтъкна с гордост треньорът. И специално подчерта заслугите на своите колеги Мария и Николай Колеви за успехите на клуб „Архангел“ и на техния възпитаник Ивелин Минев.

На награждаването на талантливите младежи днес присъства още Петко Крумов, началник отдел „Спортни дейности“ в Община Стара Загора.

Браво на всички, поздравявам ви от името на града, от името на всички хора за постигнатите успехи на Европейското първенство, обяви кметът Живко Тодоров. Той благодари на треньора и на младежите за впечатляващите им успехи и им пожела да развиват спорта по същия начин.

„Посоката е правилна, енергията я имаме, успехите са налице – не сме просто участници в състезанията, а притеснение за останалите отбори“, каза още Ивайло Георгиев. Освен шампионът Мартин Петков, похвали заслужиха и другите състезатели: бронзовият медалист Даниел Дачев, както и крехките на външен вид момичета Вая Спасова, Теодора Узунова и Петя Петрова. „Подготовката беше много тежка, но трудностите се забравят, сега помним само хубавото и сме готови пак да го направим!“, увери Вая, която е тренирала и плуване. „Най-трудно беше да жонглираме между училище и тежки тренировки, но ще продължаваме все така напред. Предстои ни отново голямо състезание“, допълни я Мартин Петков.

„Сърцето ми се свиваше, когато излизаха момичетата, защото момичета да излязат на такъв голям форум и да се представят по начина, по който се представиха – наистина адмирации!“, не спести похвалите си Ивайло Георгиев.

Той е много доволен, че родителите вече разбират как спортът не нанася никаква вреда на учението на децата им, а напротив – мотивира ги.